De stand van de woonbranche economische barometer is in april diep in het rood geëindigd. Iets dat al een tijdje boven de markt hing. De barometerstand noteerde de afgelopen maand een daling van maar liefst bijna 16 punten en sloot daarmee de maand april af op een stand van -15,1. Dat is de laagste stand sinds augustus 2013. De cijfers van de deelindicatoren over het consumentenvertrouwen en de woningmarkt zijn de afgelopen maand fors verslechterd en kleuren donkerrood. Alleen het producentenvertrouwen verbeterde licht.

Omzetontwikkeling woondetaillisten
De index van de omzetontwikkeling van woondetaillisten is over de maand maart 2022 uitgekomen op 15,3. Woonwinkels (winkels in meubels, verlichtingsartikelen en artikelen voor woninginrichting met een algemeen assortiment) noteerden in maart een groei van de omzetwaarde van 15,3 procent ten opzichte van dezelfde periode een jaar geleden volgens het CBS. Het volume nam toe met 4,7 procent. Daarmee wordt de omzetgroei mede veroorzaakt door aanzienlijke prijsstijgingen. Als gevolg van de corona situatie van een jaar geleden zijn de cijfers nog altijd positief, maar het cijfer is al wel sterk gedaald ten opzichte van de voorgaande maand.

%

Index van de omzet ontwikkeling van woondetaillisten maart 2022

%

Index van de omzet ontwikkeling van woondetaillisten februari 2022

%

Consumenten vertrouwen april 2022

%

Consumenten vertrouwen maart 2022

Consumentenvertrouwen
Nooit eerder waren consumenten zo somber als in april, meldt het CBS. Het consumentenvertrouwen kwam uit op -48, tegen -39 in maart. Het vorige dieptepunt werd bereikt in maart 2013 tijdens de eurocrisis. Consumenten waren in april 2022 pessimistischer dan ooit over de economie en ook de koopbereidheid was nog nooit zo laag. De deelindicator economisch klimaat ging van -58 naar -69. De koopbereidheid kwam in april uit op -34, tegen -26 in maart. Ook deze deelindicator van het consumentenvertrouwen bereikte het laagste niveau ooit.

Producentenvertrouwen
In april 2022 is de stemming onder ondernemers in de industrie verbeterd. Het vertrouwen ging van 8,7 in maart naar 10,8 in april, aldus het CBS. Vooral het oordeel over de verwachte bedrijvigheid was positiever. Ook waren de ondernemers in de industrie wat positiever over de orderportefeuille en de voorraden gereed product.

%

Producentenvertrouwen april 2022

%

Producentenvertrouwen maart 2022

Verkochte woningen

Woningmarkt
In maart 2022 zijn er volgens cijfers van het CBS en het Kadaster 15.833 bestaande koopwoningen verkocht. Dat is 37,3 procent minder dan in dezelfde periode een jaar eerder. Ten opzichte van februari werden er in maart 12,8 procent meer bestaande koopwoningen verkocht in Nederland. De deelindicator van de woningmarkt is van -16,8 in maart gedaald naar -37,3 in april.

Han van Es

Marktonderzoeker

De Interior Index wordt samengesteld door Han van Es van Marktdata.
De Interior Index geeft een actueel beeld van het economisch klimaat in de woonbranche. Het indexcijfer is opgebouwd uit een aantal marktcijfers die sterk bepalend zijn voor de woonbranche, zoals het consumentenvertrouwen, producentenvertrouwen, indexcijfers over de woningmarkt en het indexcijfer van de weekomzetmutaties van woondetaillisten in Nederland. Het saldo van deze indexcijfers vormt de stand van de woonbranche economische barometer. Een negatieve stand van de barometer duidt op een krimpende markt. Staat de barometer boven de nullijn dan is er sprake van groei.
Meer nieuws van interior business klik hier

Meer onderzoeken uit de branche inzien klik hier