De stand van de woonbranche economische barometer is ook in de maand september verder gezakt. De barometer eindigde de maand september op een stand van -17,9 en noteerde daarmee de afgelopen maand een daling van 0,3 punten. Met uitzondering van de deelindicator over de woningmarkt liepen alle deelindicatoren waaruit de barometerstand is opgebouwd de afgelopen maand verder terug.

Omzetontwikkeling woondetaillisten
De index van de omzetontwikkeling van woondetaillisten is over de maand augustus 2022 uitgekomen op -10,2. Woonwinkels (winkels in meubels, verlichtingsartikelen en artikelen voor woninginrichting met een algemeen assortiment) noteerden in augustus een daling van de omzetwaarde van 10,2 procent ten opzichte van dezelfde periode een jaar geleden volgens het CBS. Het volume daalde zelfs met 20,8 procent. De omzetdaling in de maand augustus was daarmee sterker dan in de maand daarvoor..

%

Omzetontwikkeling woondetaillisten augustus 2022

%

Consumenten vertrouwen september 2022

%

Consumenten vertrouwen augustus 2022

Consumentenvertrouwen
Consumenten waren in september somberder dan in augustus, waardoor voor de vijfde keer dit jaar het laagterecord van het consumentenvertrouwen werd verbroken. In september kwam het vertrouwen uit op -59, tegen -54 in augustus. Dit blijkt uit cijfers van het CBS. Consumenten waren in september nog pessimistischer over de economie dan in augustus. De deelindicator economisch klimaat ging van -74 naar -79. Niet eerder sinds het begin van de meting in 1986 waren consumenten zo somber over de economie. De koopbereidheid kwam in september uit op -46, tegen -41 in augustus. Ook dit is het laagste niveau sinds het begin van de meting. Consumenten waren ook nog nooit zo negatief over het doen van grote aankopen.

Producentenvertrouwen
De stemming onder ondernemers in de industrie verslechterde voor de tweede maand op rij. Het vertrouwen ging van 4,6 in augustus naar 2,6 in september, aldus het CBS. Ondernemers waren vooral minder positief over hun orderpositie. Verder waren producenten voor het eerst sinds januari 2020 negatief over de verwachte productie. Daarentegen is het oordeel over de voorraden verbeterd.

%

Producentenvertrouwen september 2022

%

Producentenvertrouwen augustus 2022

Verkochte woningen

Woningmarkt
In augustus 2022 zijn er volgens cijfers van het CBS en het Kadaster 16.405 bestaande koopwoningen verkocht. Dat is 4,9 procent minder dan in dezelfde periode een jaar eerder. Ten opzichte van juli werden er in augustus vrijwel evenveel bestaande koopwoningen verkocht in Nederland (-0,1%). De deelindicator van de woningmarkt is van -13,8 in augustus gestegen naar
-4,9 in september.

Han van Es

Marktonderzoeker

De Interior Index wordt samengesteld door Han van Es van Marktdata.
De Interior Index geeft een actueel beeld van het economisch klimaat in de woonbranche. Het indexcijfer is opgebouwd uit een aantal marktcijfers die sterk bepalend zijn voor de woonbranche, zoals het consumentenvertrouwen, producentenvertrouwen, indexcijfers over de woningmarkt en het indexcijfer van de weekomzetmutaties van woondetaillisten in Nederland. Het saldo van deze indexcijfers vormt de stand van de woonbranche economische barometer. Een negatieve stand van de barometer duidt op een krimpende markt. Staat de barometer boven de nullijn dan is er sprake van groei.
Meer nieuws van interior business klik hier

Meer onderzoeken uit de branche inzien klik hier