De woonbranche economische barometer is in de maand september op een vrij neutrale stand uitgekomen. De barometerstand steeg in september met bijna drie punten en sloot de maand september af op een stand van 0,2. De deelindicatoren over de detaillistenomzet en het producentenvertrouwen staan positief. Een negatieve stand hebben de deelindicatoren over het consumentenvertrouwen en de woningmarkt.

Omzetontwikkeling woondetaillisten
De index van de omzetontwikkeling van woondetaillisten is over de maand augustus 2021 uitgekomen op 3,9. Dat is een verbetering ten opzichte van de voorgaande maand (1,1). Woonwinkels (winkels in meubels, verlichtingsartikelen en artikelen voor woninginrichting met een algemeen assortiment) noteerden in augustus een groei van de omzetwaarde van 3,9 procent ten opzichte van dezelfde periode een jaar geleden volgens het CBS. Het volume nam echter met 1,1 procent af.

%

De index van de omzetontwikkeling augustus 2021

%

De index van de omzetontwikkeling juli 2021

Consumentenvertrouwen in augustus 2021

Consumentenvertrouwen in september 2021

Consumentenvertrouwen
De stemming onder consumenten is in september 2021 nauwelijks veranderd, aldus het CBS. Het consumentenvertrouwen kwam uit op -5, tegen -6 in augustus 2021. Consumenten waren in september minder negatief over de economie dan in augustus. De deelindicator economisch klimaat ging van -11 naar -8. De koopbereidheid kwam in september uit op -3, tegen -2 in augustus. Consumenten oordeelden negatiever over de financiële positie in de afgelopen twaalf maanden. Over hun financiële situatie in de komende twaalf maanden en het doen van grote aankopen veranderde hun mening niet.

Producentenvertrouwen
In september 2021 is de stemming onder ondernemers in de industrie verbeterd ten opzichte van augustus. Het producentenvertrouwen ging van 9,6 naar 11,1, aldus het CBS. De ondernemers in de industrie waren in september positiever over de toekomstige bedrijvigheid dan een maand eerder. Het oordeel over de orderpositie en de voorraden gereed product veranderde nauwelijks.

Producentenvertrouwen augustus 2021

Producentenvertrouwen september 2021

Verkochte woningen in augustus 2021

Woningmarkt
In augustus 2021 zijn er volgens cijfers van het CBS en het Kadaster 17.257 bestaande koopwoningen verkocht. Dat is 9,3 procent minder dan in dezelfde periode een jaar eerder. Ten opzichte van juli werden er in augustus 9,4 procent minder bestaande koopwoningen verkocht in Nederland. De deelindicator van de woningmarkt is van -15,6 in augustus iets verbeterd naar -9,3 in september.

Han van Es

Han van Es

Marktonderzoeker

De Interior Index wordt samengesteld door Han van Es van Marktdata. Kijk voor de meest actuele stand op www.interiorbusiness.nl/index.