Na de stabilisatie van de stand van de woonbranche economische barometer in juni is de stand ook in de maand juli vrij stabiel gebleven. De barometer sloot de maand juli af op een stand van 2,7. Dat is een fractie lager dan de slotstand van de voorgaande maand. Ten opzichte van de maand juni verbeterde de deelindicator over de woningmarkt. Deze verbetering werd echter teniet gedaan door minder positieve cijfers over de omzetontwikkeling van de woondetaillisten.

Omzetontwikkeling woondetaillisten
De index van de omzetontwikkeling van woondetaillisten is over de maand juni 2021 uitgekomen op 2,4. Dat is en stuk lager dan in de voorgaande maand (15,8). Woonwinkels (winkels in meubels, verlichtingsartikelen en artikelen voor woninginrichting met een algemeen assortiment) noteerden in juni een groei van de omzetwaarde van 2,4 procent ten opzichte van dezelfde periode een jaar geleden volgens het CBS. Het volume nam met 1,7 procent af. Deze, op het oog enigszins tegenvallende cijfers, worden echter verklaard door de enorme omzetgroei in de maand juni van vorig jaar (+27,6%) waarmee wordt vergeleken.

%

De index van de omzetontwikkeling juni 2021

%

De index van de omzetontwikkeling mei 2021

Consumentenvertrouwen in juli 2021

Consumentenvertrouwen in juni 2021

Consumentenvertrouwen
De stemming onder consumenten was in juli 2021 nagenoeg hetzelfde als een maand eerder, meldt het CBS. Het consumentenvertrouwen kwam uit op -4, tegen -3 in juni 2021. Consumenten waren in juli minder negatief over de economie dan in juni. De deelindicator economisch klimaat ging van -12 naar -10. Consumenten waren minder negatief over het economische klimaat in de afgelopen twaalf maanden, maar over de economie in de komende twaalf maanden waren ze minder positief. De koopbereidheid kwam in juli uit op 0, tegen 3 in juni. Consumenten oordeelden minder positief over de financiële situatie in de komende twaalf maanden en over de financiële positie in de afgelopen twaalf maanden. Ook vonden ze de tijd voor het doen van grote aankopen ongunstiger dan in juni.

Producentenvertrouwen
Het producentenvertrouwen ging van 11,5 in juni naar 12,3 in juli, aldus het CBS. Hiermee is het record van de vorige maand alweer verbroken. De ondernemers in de industrie waren in juli positiever over hun orderpositie. Het oordeel lag op het hoogste niveau sinds 1985. Ook de mening over de voorraden gereed product was een stuk positiever. Over de toekomstige bedrijvigheid oordeelden de ondernemers ongeveer hetzelfde als een maand eerder. Alle drie de deelindicatoren van het producentenvertrouwen zijn positief. Het aantal ondernemers dat verwacht dat hun productie de komende drie maanden zal toenemen is groter dan het aantal ondernemers dat een afname van de productie voorziet. Het aantal ondernemers dat de orderpositie groot acht heeft de overhand op het aantal ondernemers dat de orderportefeuille te klein vindt, gelet op de tijd van het jaar. Het aantal ondernemers dat de voorraad eindproduct als te groot beschouwt is kleiner dan het aantal dat de voorraden te klein vindt.

Producentenvertrouwen juli 2021

Producentenvertrouwen juni 2021

Verkochte woningen in juni 2021

Woningmarkt
In juni 2021 zijn er volgens cijfers van het CBS en het Kadaster 17.707 bestaande koopwoningen verkocht. Dat is 0,1 procent minder dan in dezelfde periode een jaar eerder. Ten opzichte van mei werden er in juni 9,8 procent meer bestaande koopwoningen verkocht in Nederland. De deelindicator van de woningmarkt is van -12,1 in juni gestegen naar -0,1 in juli. Dat is een flinke verbetering ten opzichte van de voorgaande maand. In de voorgaande twee maanden was er juist sprake van een forse daling ten opzichte van de voorgaande maand.​

Han van Es

Han van Es

Marktonderzoeker

De Interior Index wordt samengesteld door Han van Es van Marktdata. Kijk voor de meest actuele stand op www.interiorbusiness.nl/index.