De stand van de woonbranche economische barometer blijft maar dalen. De barometer is in de maand augustus verder gezakt naar een stand van -17,6 en noteerde daarmee de afgelopen maand een daling van 2,1 punten. Vrijwel alle deelindicatoren waaruit de barometerstand is opgebouwd liepen de afgelopen maand verder terug.

Omzetontwikkeling woondetaillisten
De index van de omzetontwikkeling van woondetaillisten is over de maand juli 2022 uitgekomen op -7,1. Woonwinkels (winkels in meubels, verlichtingsartikelen en artikelen voor woninginrichting met een algemeen assortiment) noteerden in juli een daling van de omzetwaarde van 7,1 procent ten opzichte van dezelfde periode een jaar geleden volgens het CBS. Het volume daalde met 18,5 procent. De omzetdaling in de maand juli was daarmee een fractie minder sterk dan in de maand daarvoor.

%

Omzetontwikkeling woondetaillisten juli 2022

%

Consumenten vertrouwen augustus 2022

%

Consumenten vertrouwen juli 2022

Consumentenvertrouwen
Consumenten waren in augustus somberder dan in juli, waardoor voor de vierde keer dit jaar het laagterecord van het consumentenvertrouwen werd verbroken. Dit blijkt uit cijfers van het CBS. In augustus kwam het vertrouwen uit op -54, tegen -51 in juli. Consumenten waren nog nooit zo negatief over de economie en hun financiële situatie in de afgelopen 12 maanden. De koopbereidheid kwam in augustus uit op -41, tegen -38 in juli. Ook dit is het laagste niveau ooit.

Producentenvertrouwen
In augustus 2022 was de stemming onder ondernemers in de industrie een stuk minder positief dan in juli. Het vertrouwen ging van 8,4 in juli naar 4,6 in augustus, aldus het CBS. Het positivisme over de voorraden gereed product sloeg om in negativisme. Daarnaast waren de ondernemers minder positief over de orderpositie en de verwachte bedrijvigheid.

%

Producentenvertrouwen augustus 2022

%

Producentenvertrouwen juli 2022

Verkochte woningen

Woningmarkt
In juli 2022 zijn er volgens cijfers van het CBS en het Kadaster 16.417 bestaande koopwoningen verkocht. Dat is 13,8 procent minder dan in dezelfde periode een jaar eerder. Ten opzichte van juni werden er in juli nog wel 4,8 procent meer bestaande koopwoningen verkocht in Nederland. De deelindicator van de woningmarkt is van -11,6 in juli gedaald naar -13,8 in augustus.

Han van Es

Marktonderzoeker

De Interior Index wordt samengesteld door Han van Es van Marktdata.
De Interior Index geeft een actueel beeld van het economisch klimaat in de woonbranche. Het indexcijfer is opgebouwd uit een aantal marktcijfers die sterk bepalend zijn voor de woonbranche, zoals het consumentenvertrouwen, producentenvertrouwen, indexcijfers over de woningmarkt en het indexcijfer van de weekomzetmutaties van woondetaillisten in Nederland. Het saldo van deze indexcijfers vormt de stand van de woonbranche economische barometer. Een negatieve stand van de barometer duidt op een krimpende markt. Staat de barometer boven de nullijn dan is er sprake van groei.
Meer nieuws van interior business klik hier

Meer onderzoeken uit de branche inzien klik hier