Design is een belangrijk aspect voor de meubelindustrie. De bescherming van immateriële inhoud blijft prioriteit om het concurrentievermogen te behouden. Daarom ondertekenden de Europese meubelkoepel EFIC en het Bureau voor intellectuele eigendom van de Europese Unie (EUIPO) in december 2021 een samenwerkingsovereenkomst. Dat meldt het CBM.

Via EUIPO’s netwerk Ideas Powered for Business, waar EFIC ook deel van uitmaakt, werken de organisaties nauw samen om ontwerp- en intellectuele-eigendomsrechten (IE) te beschermen.

De samenwerking biedt onder andere ondersteuning in zaken die verband houden met IE-rechten. Door deze samenwerking kunnen EFIC-leden profiteren van op maat gemaakte begeleiding, waardevolle middelen en trainingsprogramma’s die speciaal zijn ontworpen voor de meubelindustrie. Deze initiatieven zullen de industrie uitrusten met de nodige instrumenten en kennis om IE-uitdagingen aan te pakken, namaakrisico’s te beperken en het intellectuele eigendom van meubelfabrikanten en ontwerpers te beschermen.

In het digitale tijdperk wordt het beschermen van IP een noodzaak. Het is een legale manier voor bedrijven om te voorkomen dat hun unieke ideeën, producten of diensten worden gekopieerd of zonder toestemming worden gebruikt. IE-bescherming via het MKB-fonds kan dekking bieden voor veel verschillende activa, waaronder handelsmerken, ontwerpen, octrooien en plantenrassen.

Het MKB-fonds is een subsidieregeling die bedoeld is om midden- en kleinbedrijf (mkb) in de EU te helpen hun IE-rechten te beschermen. Het MKB-fonds is een initiatief van de Europese Commissie dat wordt uitgevoerd door EUIPO en nog loopt tot en met 8 december 2023.