Bij INretail overheerst na de persconferentie boosheid over het uitblijven van echte steun voor grote landelijke winkelketens gedurende de hele periode dat zij door corona zijn getroffen. Er komt niet meer tegemoetkoming beschikbaar, het wordt alleen naar voren gehaald. Ondanks een oproep van de Tweede Kamer komt er na bijna vijf maanden lockdown geen passende vergoeding en blijven filiaalbedrijven onevenredig hard getroffen,” aldus INretail.

Impact over volle breedte van de retail
“De impact van alle coronamaatregelen over de volle breedte van de retail wordt door het demissionaire kabinet onvoldoende beseft,” is de conclusie van INretail. “Sinds maart vorig jaar liepen deze bedrijven in de retail vele honderden miljoenen euro’s aan omzet mis. Toch laat de overheid hen ondanks vele gesprekken en onderbouwde argumenten nog steeds bungelen.”

Extra criteria eraf
De huidige, scheve situatie moet worden rechtgezet. INretail stuurt aan op scherpe vragen in het Kamerdebat volgende week als de voorstellen van het kabinet worden besproken. “De extra criteria voor grote ondernemingen die TVL willen aanvragen, moeten eraf want anders komen ze zelfs niet eens in aanmerking voor de nu naar voren gehaalde regeling.”

Steun zolang beperkingen gelden
Dat het kabinet het bedrijfsleven in algemene zin in het derde kwartaal wil blijven steunen, is belangrijk. Er blijven immers beperkingen gelden.
Het is goed dat opgebouwde belastingschulden over een langere periode terugbetaald kunnen worden. De aankondiging van de overheid om in gesprek te willen gaan over een regeling voor schuldafbetaling bij private partijen vindt INretail positief, evenals het feit dat nu met starters en groeiers in de TVL rekening wordt gehouden.