Afgelopen vrijdag organiseerde Bree’s New World, een modern ontwerpbedrijf en fabrikant van eigentijdse meubelen, een heuse haringparty. Vele genodigden vonden de weg naar de meubelfabrikant uit Vlaardingen, met wie haring en visserij onlosmakelijk verbonden is. In Elseviers Encyclopedie van 1968 stond Vlaardingen bekend om zijn haringvisserij en meubelindustrie. Niet toevallig. Van oudsher was Vlaardingen een vissersstad, ooit zelfs de grootste haringhaven van Europa. Om de houten tonnen te produceren die nodig waren om de haringen in te verpakken, waren tientallen kuiperijen in Vlaardingen actief. Er was geen bedrijfstak zo wisselvallig als de visserij. Het lag voor de hand dat in voor de visserij minder drukke tijden, alternatieve houtbewerkingen plaatsvonden. Er was hout, er waren machines en er waren mensen die met die machines om konden gaan. Zo ontstond in Vlaardingen een flink aantal meubelfabrieken.

Leen van Bree: ”Een anekdote uit de jaren twintig van de vorige eeuw, die dit verband tussen meubelindustrie en haringvisserij onderstreept, gaat over mijn beide grootvaders. De één was haringhandelaar, de ander meubelfabrikant. Om haring te verkopen was grootvader Van Bree afgereisd naar Polen, waar hij op de terugreis tegen een uiterst goede prijs, een prachtige partij Frans eiken cognacvaten kocht. Hij wilde deze vaten gebruiken om haring in te verpakken voor zijn klanten in Noord-Amerika. De kuipers in de haringpakkerij ontraadden hem dit te doen, aangezien de haring dan naar cognac zou gaan smaken. Uiteindelijk werden deze vaten toen gebruikt om meubelen van te maken. De aangestelde verkoper van deze meubelen heette Jaap Ouwenbroek, wiens dochter later trouwde met de zoon van die haringhandelaar Van Bree. Dit verhaal van de cognacvaten stond aan de basis van het ontstaan van Ouwenbroek’s meubelfabriek, de voorganger van Bree’s New World.’’

De Haringparty, die werd opgeluisterd met de aanwezigheid van niemand minder dan de band ‘Amazing Stroopwafels’,  was een groot succes. Leen van Bree: ”Dit gaan wij zeker vaker doen!”

 

Scroll hier door de fotoreportage met als afsluiting enkele films:

Vlaardings bier, het werd met liefde getapt.

 

Gespot: Coen van Gilst van SmartDesign Keukenstudio. Op de voorgrond heft Ruud Bot het glas.

 

Ruud en Zeger Bot van Bot Meubelen uit Hoorn in gesprek met Jelle van der Wal van De Tijd Wonen.

 

  

Jacco Speksneijder van Gort Wonen in gesprek met Coen van Gilst van SmartDesign Keukenstudio.

 

Een dorstige Arij van Bree in gesprek met Van der Hak Sr.

 

Hollandse Nieuwe, gelukkig werden ze veelal aan het staartje gegeten

 

   

Interior Business Magazine uitgever Richard van der Hak nam zijn Scheveningse vader mee naar Vlaardingen, over ervaring op zee gesproken…

 

 

Een tevreden Leen van Bree geniet met volle teugen.

 

Voor Jacco Speksneijder van Gort Wonen is het weekend begonnen. Genieten.

 

Claartje van Bree heeft lol.

 

Nostalgie in de showroom..

 

Veel bezoekers brachten natuurlijk ook meteen een bezoekje aan de prachtige showroom.

 

De mannen van Casba Wonen bezochten, tussen het happen door, de Banzbord Studio

 

 

Muzikale omlijsting: niemand minder dan de Amazing Stroopwafels, o.a bekend van de Top 2000 hit ‘Oude Maasweg’!

 

  

Willem de Blaeij van Casba Wonen, vergezeld door zijn vrouw Anneke, geniet van al het moois in de showroom.

 

Amazing Stroopwafels leverden, zoals altijd. Wat een puike set!

 

Alex Mets van Frans Mets – De Bedderij laat het zich smaken. En waarom ook niet?!

 

We spotten Merel en Fleur Sterk van Sterk Wonen.

 

Claartje van Bree.

 

Ook gespot: Wim Verwaijen van Frans Mets – de Bedderij.

 

Ingrid van Frans Mets De Bedderij uit Bergschenhoek bestelt een drankje, Wim proost op de Hollandse Nieuwe.

Arij van Bree heeft vanaf de bar alles onder controle.

 

Goed gemutst: Jelle van der Wal van de Tijd Wonen en Zeger Bot van Bot Meubelen uit Hoorn.

 

Impressie Films

 

 

 

 

Over Bree’s New World

‘Veelzijdige, gedurfde design meubels van Nederlandse bodem’

Bree’s New World is een modern ontwerpbedrijf en fabrikant van eigentijdse meubelen. ”Bij Bree’s New World zetten we in op lef en veelzijdigheid. We willen ons niet beperken tot één type interieur, wat ons werk uitdagend en allesbehalve saai maakt. Het resultaat is een zeer uiteenlopende, gedurfde meubelcollectie, zowel qua ontwerp als qua materiaalgebruik. Strak, modern, industrieel, design, organisch, retro of landelijk, al deze termen zijn min of meer wel van toepassing op onze meubelen. We houden van meubeltrends, zonder ons Bree’s New World karakter te verliezen.”

Een groot deel van de Nederlandse meubelindustrie heeft haar productiefaciliteiten uit kostenoverwegingen grotendeels moeten verplaatsen naar goedkopere productielanden. Een steeds groter deel van de meubelen die in Nederland worden verkocht, wordt niet meer in Nederland geproduceerd. Bree’s New World is er trots op dat veruit het grootste deel van onze productie nog steeds in Nederland plaatsvindt.

FOTO’S: INTERIOR BUSINESS MAGAZINE

Copyright
© 2023 Business Content Media Den Haag. Niets uit dit artikel of deze uitgave mag worden verveelvoudigd en/of openbaar gemaakt door middel van druk, fotokopie, microfilm, elektronisch,  op geluidsband of op welke andere wijze dan ook, zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever Business Content Media/Interior Business Magazine.