Consumenten waren in februari opnieuw minder pessimistisch dan een maand eerder. Het consumentenvertrouwen is echter nog uitzonderlijk laag. In februari kwam het vertrouwen uit op -44, tegen -49 in januari. Consumenten waren minder pessimistisch over de economie en ook de koopbereidheid was minder negatief. Dat meldt het CBS.

Met -44 lag het consumentenvertrouwen in februari ruimschoots onder het gemiddelde over de afgelopen twintig jaar (-10). Het vertrouwen bereikte in januari 2000 de hoogste stand ooit (36) en in september en oktober 2022 de laagste stand ooit (-59). Het CBS meet het consumentenvertrouwen elke maand sinds april 1986.

 

 

Consumenten minder somber over economisch klimaat
Consumenten waren in februari minder pessimistisch over de economie dan in januari. De deelindicator economisch klimaat ging van -62 naar -54. Consumenten waren vooral minder pessimistisch over de economie in de komende twaalf maanden. Het oordeel over de economie in de afgelopen twaalf maanden was iets minder negatief.

Koopbereidheid minder negatief
De koopbereidheid kwam in februari uit op -37, tegen -41 in januari. Vooral het oordeel over de financiƫle situatie in de komende twaalf maanden was in februari minder negatief. Het oordeel over de financiƫle situatie in de afgelopen twaalf maanden was ook minder pessimistisch dan in januari. De tijd voor het doen van grote aankopen vonden consumenten ook minder ongunstig.

 

Samenstelling consumentenvertrouwen, februari 2023