Flanders DC heeft de Henry van der Velde Company Award voor dit jaar uitgereikt aan David Behaegel en zijn bedrijf De Zetel. Het design- en productiebedrijf uit West-Vlaanderen heeft een lange familietraditie in het maken van houten stoelen.

Bijna honderd jaar geleden startten de overgrootouders van Behaegel het stoelenatelier De Zetel, zo genoemd omdat overgrootvader Cyriel Behaegel de houten stoelen net zo comfortabel wilde laten zijn als een gestoffeerde zetel. Het bedrijf ontpopte zich tot gespecialiseerd leverancier van kerkstoelen en keukenstoelen. David’s huidige vestiging van De Zetel in Roeselare is een paar kilometer verwijderd van de oorspronkelijke werkplaats. “We maken nog steeds kerkstoelen, al is de markt keiner geworden. Dit geldt ook voor houten keukenstoelen en woonkamerstoelen”, aldus David. Hij wijst er op dat in een gemiddeld Vlaams gezin vroeger wel 20 houten stoelen aanwezig waren. Acht in de woonkamer, zes in de keuken en zes stuks voor buiten. “Dat is nu een flink stuk minder. Sinds begin deze eeuw richten we ons meer op de projectmarkt: ziekenhuizen, kantoren en restaurants.”

De fabriek heeft onderdelen op voorraad voor zo’n 25.000 stoelen en produceert ongeveer 3.000 stoelen per week. Dit jaar wil De Zetel nog meer inzetten op de eigen designcollectie ZET, waarbij flexibiliteit en snel kunnen leveren hand in hand gaan. Waarom heeft De Zetel deze prestigieuze award gewonnen? Omdat het bedrijf wereldwijd een positie heeft opgebouwd dankzij technische kennis en het machinepark die ten dienste staan van designers en andere fabrikanten, aldus de jury. Een mooi voorbeeld is de NO1 van Fritz Hansen en Nendo waarvan De Zetel de 23 houten onderdelen van de stoel maakt en als een puzzel monteert. Andere fabrikanten die graag gebruik maken van de mensen en de machines van De Zetels zijn Massproductions uit Zweden en het Deense Norr 11.