In de jaren 70 en 80 waren plafondpanelen niet weg te denken bij de inrichting van woonruimtes. Deze panelen in effen wit of natuurlijke houtlook creëren gezelligheid in de ruimte en spelen ook een functionele rol, bijvoorbeeld bij de renovatie van oude gebouwen. Daarna raakten de klassieke panelen voor wand- en plafondontwerp echter uit de mode en werden ze al snel afgedaan als saai en stoffig.

Houtpanelen zijn op dit moment bezig aan een ongeziene comeback en zijn opnieuw de nummer één voor een designbewuste inrichting van
woonruimtes met een moderne, eigentijdse look. “In het kader van de immer populaire retrotrend maken ook panelen hun comeback”, aldus Christian Ebbing, productmanager Wand, Plafond en Accessoires bij Parador. Ze bieden tal van mogelijkheden op het gebied van toepassingen en ontwerpen. “Enerzijds besteden veel mensen vandaag aandacht aan de afwerking van hun wanden, anderzijds zoeken we door de immobiliën-boom naar snelle en slimme oplossingen, vooral voor oude gebouwen en renovatiepanden”, aldus de deskundige.

Dankzij hun relatief eenvoudige installatie zijn panelen een populaire oplossing. De akoestische panelen leveren ook een belangrijke bijdrage aan de geluidsisolatie in oude gebouwen. In het verleden werd vaak het volledige oppervlak met panelen bekleed, met een zware en beklemmende sfeer tot gevolg. Tegenwoordig worden ze gebruikt om afzonderlijke gebieden te accentueren. Expressieve decors zoals Polygoon Iconics in grijs en poeder uit de productlijn Parador RapidoClick zijn dan ook echte blikvangers. Het filigrane decor, geïnspireerd op de Japanse kunst van het origamivouwen, heeft een driedimensionaal effect en zinspeelt op het craquelé-effect van keramische tegels. Het
samenspel van elegante lijnen, zachte hoeken en levendige, sobere kleuren creëert een lichtheid die een vrolijke sfeer in de ruimte brengt.

Trendbewuste mensen kiezen ook steeds vaker voor panelen uit echt hout, die er tegelijkertijd bijzonder natuurlijk en elegant uitzien.
Daarom zijn ze ideaal voor zowel de populaire Scandi-stijl als de Midcentury-look. Ook de bestseller bij uitstek, witte panelen voor ingetogen accenten, geniet grote populariteit. “Wij werken momenteel aan nieuwe ideeën en concepten om tegemoet te komen aan de groeiende vraag naar producten voor wand- en plafondontwerp”, onthult Christian Ebbing. De sterke groei in deze sector het afgelopen jaar toont aan dat panelen hun nichebestaan zijn voorbijgegroeid en weer helemaal terug zijn. Het succesverhaal krijgt een vervolg.