De detailhandel heeft in juli 5,0 procent meer omgezet dan in juli 2022, meldt het CBS. Het verkoopvolume was 2,8 procent lager. De omzet van de foodsector groeide met 6,8 procent en de omzet van de non-foodsector met 3,0 procent. Online is 2,5 procent meer omgezet dan een jaar eerder.
De omzetcijfers zijn gecorrigeerd voor de samenstelling van koopdagen in juli. Op sommige dagen van de week wordt meer verkocht dan op andere dagen. Zonder deze correctie was de omzet van de detailhandel 3,7 procent hoger dan in juli 2022.

Omzet non-foodwinkels 3 procent hoger

De omzet van de non-foodwinkels groeide in juli 2023 met 3,0 procent. Het volume (de voor prijsveranderingen gecorrigeerde omzet) was 3,2 procent lager dan een jaar eerder.

De winkels in meubelen en woninginrichting en de winkels in consumentenelektronica hebben in juli meer omgezet dan in juli 2022.

Daarentegen hebben de kledingwinkels, de winkels in doe-het-zelfartikelen (inclusief keukens en vloeren) en de winkels in schoenen en lederwaren in juli minder omgezet.

Online 2,5 procent meer omgezet

De online omzet was in juli 2,5 procent hoger dan in juli 2022. Webwinkels (als hoofdactiviteit verkoop via internet) hebben 3,4 procent meer omgezet. De online omzet van winkels waarvan de verkoop via het internet een nevenactiviteit is (multi-channelers), was 1,4 procent hoger.

De online omzet van de winkels in voedingsmiddelen en drogisterijen en de winkels in overige non-foodartikelen lag in juli 2023 hoger dan in juli 2022. De online omzet van de kledingwinkels en de winkels in consumentenelektronica was lager dan een jaar eerder.