De beurs voor zonwering, deuren, poorten, kozijnen en aanverwante producten is pas volgend jaar maar de beursorganisatie van R+T 2024 laat alvast weten dat ook de deuren en poorten weer een plaats hebben in Stuttgart.

De Doors/Gates area is een belangrijk onderdeel van deze beurs die voor het laatst plaatsvond in 2018. Van 19 tot en met 23 februari 2024 zijn de deuren en pporten te vinden in de Alfred Kärcher Halle (Hall 8) en de Paul Horn Halle (Hall 10). Diverse bekende bedrijven uit dit marktsegment zullen aanwezig zijn. Bij deze editie spelen energie besparen en  duurzaamheid een grotere rol dan ooit. Het isoleren van ruimtes via deuren en ramen is een actueel onderwerp, zeker in combinatie met nieuwe verwarmingstechnieken. Het automatiseren van het openen en sluiten van ramen en deuren voor een optimale verwarming en ventilatie is waar deze bedrijven mee bezig zijn in de ontwikkeling van nieuwe producten. Dat dit alles ook op afstand moet worden bediend spreekt voor zichzelf.

Alpha Deuren is een Nederlands bedrijf dat het openen en sluiten van deuren en poorten heeft geoptimaliseerd. Daarnaast is er nu ook een plastic gordijn op een rail dat met de snelheid van 2 meter per seconde opent en sluit. Tijd is geld, tijd is energie, zo is de gedachte. Ook voor bedrijven kan het te lang openstaan van deuren in het najaar en de winter een flinke kostenpost vormen. Koude lucht komt binnen, warme lucht gaat naar buiten, we weten het allemaal. De verwarming moet dan extra zwoegen om de ruimte op temperatuur te houden. Er zijn ook modellen van dit soort schermen verkrijgbaar uit staal en RVS die omhoog en omlaag kunnen rollen via een rolluik mechanisme. Veilig in het gebruik openen en sluiten de schermen automatisch wanneer iemand passeert en gepasseerd is. Deze deuren worden breed toegepast in verschillende industrieën.

De aandrijving van automatische deuren moet ook zo energiezuinig mogelijk worden uitgevoerd. Exposant Berner Torantriebe. Een gemiddelde deuraandrijving van 6 watt kost ongeveer 20 euro per jaar per deur. De GA203 van dit bedrijf is zo ontworpen dat de kosten minder dan 2 euro per jaar zijn. Alle kleine beetjes helpen, zeker wanneer een bedrijf veel deuren heeft die automatisch open en dichtgaan. Ook een ander model schuifdeur van het Zwitserse bedrijf verbruikt nog minder dan 0,5 watt per jaar wanneer het in stilstand is (maar welke deur is dat? Een deur voor noodsituaties). Veel van deze deuren zijn gemaakt van duurzame materialen als aluminium en PA6 plastic (gerecycled).

De ACMI (Assocostruttori Chiusure Meccanismi Italia) is ook aanwezig tijdens R+T 2024 in Stuttgart. Nicola Fornarelli, President van de ACMI: “Met dank aan de Italiaanse exportorganisatie ITA zijn we aanwezig met een stand voor kleine en middelgrote Italiaanse bedrijven op get gebied van deuren en poorten na de eerste keer in 2015 (de beurs vindt normaal om de drie jaar plaats). In 2024 is het oppervlak van ons paviljoen ongeveer 1.100 vierkante meter voor 20 bedrijven. Voor onze branche is deze beurs absoluut de belangrijkste en we kijken dan ook uit naar het internationale publiek dat naar Stuttgart gaat komen.”

www.rt-expo.com