Met een druk op de know kan je voortaan designmeubels door robots laten maken, gewoon thuis. Het in elkaar zetten moet je nog wel zelf doen. Een team van de Amerikaanse universiteit MIT heeft AutoSaw ontwikkeld, een systeem op basis van kunstmatige intelligentie en robots waarmee iedereen stoelen, tafels, bureaus en andere meubels kan maken.

Meubelmakers moeten zich kunnen concentreren op het design en niet alleen op het maakproces. Bovendien raken jaarlijks wereldwijd duizenden meubelmakers gewond aan handen en vingers bij hun werk. Daarom bedachten de studenten AutoSaw.

 

De gebruiker kan een keuze maken uit verschillende templates voor stoelen, bureaus en andere soorten meubilair. Volgens de ontwikkelaars kan AutoSaw op termijn ook worden gebruikt voor grotere projecten zoals een veranda. “Voor het maken van een veranda heb je lange stukken hout nodig. Het verzagen daarvan gebeurt vaak op locatie,” zegt postdoc student Jeffrey Lipton die AutoSaw mede-ontwikkeld heeft. “Elke keer dat je met je handen in de buurt komt van een zaag, neem je een risico, om dat te vermijden hebben we het proces van de cirkelzaag en decoupeerzaag geautomatiseerd.”

Het systeem biedt flexibiliteit in het ontwerpen van meubelen, zodat de modellen qua maat kunnen worden aangepast. “Robots maken massaproductie mogelijk, maar dankzij kunstmatige intelligentie (AI), hebben robots ook  het potentieel om massamaatwerk en personalisatie mogelijk te maken,” zegt mede-ontwikkelaar Daniela Rus. “AutoSaw is daar een begin in.”