Anna Hutten (foto hieronder) houdt namens INretail met een scherp oog de retail in de gaten. Ze is dan ook één van de slimme bedenkers van de woontrendwaaier. “Samen met trendwatcher Aafje Nijman wilde ik iets maken waar retail-medewerkers écht iets mee kunnen. Geen luxe gids, maar een praktische tool van kleuren, designs en materialen.”

“Het interieur vertoont momenteel veel nude- en bruintinten. Dat is niet zomaar. Het zijn- als het ware – verschillende huidskleuren, verbonden aan het thema sociale gelijkheid. Zo zie je maar. Trends worden niet zomaar verzonnen, ze zijn afhankelijk van demografische, culturele, politieke en technologische verschuivingen. Wat dat bekent voor kleuren, vormen en materialen zie je allemaal in de waaier terug.”

“Trendwatchen is iets wat ik continu doe. Het is een proces. Bij INretail lanceren we de trendwaaier altijd in april, vlak voor de Salone del Mobile in Milaan. Zo kunnen inkopers met de trendwaaier op pad naar deze toonaangevende woon- en lifestyle-beurs.” Over beurzen gesproken, Anna zal de trends ook toelichten tijdens de komende editie van InCoDa (24, 25 en 26 september).

“Tijdens een periode van crisis – zoals nu – willen de meeste consumenten zich thuis veilig en geborgen voelen. Met afgeronde vormen en aaibare stoffen zoals bouclé. Tegelijkertijd zoekt er ook een groep mensen juist weer naar spanning en plezier, ter afleiding van wereldse problematiek. Zo zul je dus twee verschillende klanttypes in dezelfde tijdsgeest anders moeten bedienen. De energiecrisis resulteert trouwens weer in een behoefte naar zachte raambekleding, om letterlijk en figuurlijk warmte binnen te houden – in tegenstelling tot ‘harde’ houten jaloezieën.”

“De branche wordt steeds ‘happiger’ op onze jaarlijkse woontrendwaaier. ‘Waar blijft de nieuwe?’, hoor ik regelmatig. Daaruit kunnen we opmaken dat het onderwerp ‘trends’ steeds meer inbedding krijgt bij organisaties. Ik geef ook regelmatig lezingen bij vakopleidingen, beurzen en inkoopbedrijven. Tijdens vakbeurs Incoda van 24 t/m 26 september in Gorinchem, ben ik aanwezig en geef ik een toelichting op de trends. We laten dan ter plekke zien hoe je de trends in je collectie en je winkelpresentatie kunt gebruiken”.

Woontrends 2024

  • Meaningful EarthRuig en rustiek, met ambacht zoals macramé, bruin-, geel- en oranjetinten en gerecyclede, grove materialen. ”
  • New CocooningWe vertoeven nog even in de gezellige nonchalante vormen uit de jaren ’70, met warme kleuren die niet ‘schreeuwen’.”
  • Gentle ParadoxSpannend en toch sereen. Dromerige neutrale kleuren en pasteltinten, ‘bollige’, compacte meubels zonder poten of armleuningen. ”
  • Playful ConstructionBont en ballorig. Een gekke nieuwe vormentaal. ”