Kantoormeubelproducent Drisag uit Herentals heeft samen met ontwerper Michaël Kruijne de felbegeerde Henry van de Velde Award gewonnen in de categorie Habitat met Poly lounge.

Uit meer dan 400 inzending is de Poly lounge van Drisag en Michaël Kruijne als winnaar uit de bus gekomen. Deze award benadrukt de toewijding van Drisag aan het produceren van duurzaam meubilair in eigen productieatelier te Herentals. “Wat de Poly Lounge uniek maakt, is het slimme gebruik van materialen in combinatie met een innovatief zit- en rugontwerp. In tegenstelling tot het traditionele gebruik van een kostbare gebogen zitkuip, heeft ontwerper Michaël Kruijne ervoor gekozen om de zit- en rugcomponenten van de Poly Chair te vervaardigen uit twee aparte, vlakke gestoffeerde plaatjes.”

“Deze plaatjes worden onder een hoek ten opzichte van elkaar geplaatst op het stevige metalen frame, waardoor een comfortabele zitervaring ontstaat die zowel ergonomisch als stijlvol is. Bovendien biedt dit ontwerp de bijkomende voordelen van het benutten van stukjes rest materiaal (oude bureau bladen), wat bijdraagt aan duurzaamheid en efficiënt gebruik van materialen. Het resultaat is dat Poly Lounge niet alleen esthetisch aantrekkelijk is, maar ook getuigt van slim materiaalgebruik en een vooruitstrevende benadering van design.”

Poly Lounge is verkrijgbaar in twee versies. De UP-versie staat voor upcycling. Deze richt zich op het gebruik van overgebleven materialen voor hergebruik. De bekleding wordt gemaakt uit overschotten, waardoor verspilling wodt geminimaliseerd.
De RE-versie staat voor recyling. Waarbij de nadruk ligt op recyclebaarheid en herbruik na de levensduur. De bekleding van deze versie bestaat uit biologisch afbreekbaar gerecyclede textielvezels.

De jury in haar rapport: “Poly maakt zijn naam waar; het is een werkelijk comfortabele stoel. Door de maakwijze is de stoel ook herstelbaar. Het is een vrolijke stoel waarin je je eigen voorkeur voor kleur en materiaal helemaal kwijt kan. Het feit dat hij ontworpen en gefabriceerd is in België, garandeert een korte keten.”