De organisatie van Design District verwachtte met het hoge aantal vooraanmeldingen van bezoekers al een goede opkomst. En dat is ook daadwerkelijk uitgekomen. Het grote aanbod op de beursvloer in drie hallen en het perfecte weer heeft hier zeker aan bijgedragen.

Dit jaar zijn gedurende de drie beursdagen 7111 bezoekers naar de Van Nelle Fabriek in Rotterdam gekomen! De uitbreiding met de derde hal viel in de smaak bij bezoekers met als verrassing ook nog een gezellig Bistro terras achterin hal 2. Overal op de beursvloer hing zoals gebruikelijk op Design District een positieve en heel relaxte sfeer.

Alle 160 stands zagen er tip top uit en er waren weer veel noviteiten, en ook een aantal klassiekers in een nieuw jasje te vinden. Deelnemers kozen voor kleurrijke presentaties, zowel de stand zelf als de producten. Duurzaamheid is inmiddels een vanzelfsprekend thema bij alle aanwezige merken. Alumni van de Willem de Kooning Academie, zelfstandige ontwerpers en studenten van het Hout- en
Meubileringscollege toonden met veel enthousiasme hun nieuwe werk aan het grote publiek. Naast het visuele aanbod was er een klein maar fijn lezingenprogramma, dat goed bezocht en gewaardeerd werd. Het Buiten District was dit jaar een hele goede plek om even te zitten met een drankje. Maar liefst zeven merken stonden met hun collecties in het gras, waar het af en toe zoeken was naar een lege stoel. In de tuin was er ook veel keuze in materiaal van de stoelen en kleur, vooral in de parasols.

Aan het einde van de eerste beursdag werden de prijswinnaars van de District Awards bekend gemaakt tijdens de deelnemersborrel op het terras in het oude Distributiecentrum. De vakjury van 2023 bestond uit: Arjan van Raadshoven – Vij5, Saskia Simon – OMA, Mark Timo – De Interieur Club en Annet van der Zalm – Zalmstudios|curator Stillwerk. De jury had er net als andere jaren een zware taak aan om alle 87 ingezonden producten te beoordelen en tot een besluit te komen, maar het is gelukt en ze hebben 7 verschillende winnaars bekend gemaakt.

1e prijs – Vouwklapdeur systeem Revego van Blum
De grote winnaar voor het beste product is het meubelbeslag Revego van Blum dat bij Van Hoecke werd gepresenteerd. Bij het oplopen van de stand kon je je afvragen wat er te zien was. Maar als de kastdeuren in de wand in beweging kwamen ging dit indrukwekkend soepel.
Onzichtbaar verwerkt in de deuren van de wandkast, die door de tip-on technologie heel makkelijk openen en sluiten. Een uniek inschuifdeursysteem met geïntegreerde techniek, dat juist omdat het niet zichtbaar is, de eerste prijs verdient!

2e prijs – Lamp Focus van Yuji Okitsu voor DCW éditions
Deze 2e prijs is voor een lamp, waarbij je meer aan een bubbelbad denkt. Door het losse speelse karakter lijkt het alsof de bellen constant in
beweging zijn. Een heuse eyecatcher in iedere ruimte. Daarnaast heeft DCW éditions zich als merk ook goed gepresenteerd. Overall mooie producten met een goed verhaal.

3e prijs – Lamp One line van Kasper Friis Kjeldgaard voor Fritz Hansen
Bij Fritz Hansen denk je toch aan zitmeubelen en is verlichting een opmerkelijke inzending voor de District Awards. De ultra dunne buislamp
boven de balie trekt direct de aandacht van de jury. Led is weliswaar het nieuwe normaal, maar het is vooral moeilijk om het goed en krachtig te doen. In één lijn en ook nog 360 graden draai- en dimbaar. Een welverdiende derde prijs!

Nominatie Festa Stoel Studio Jeroen van Veluw
Studio Jeroen van Veluw verdiende de bijzondere vermelding met zijn Festa stoel op wielen. Een ontwerp uit de Festa serie kasten en stoelen, begrijpelijk en functioneel. De stoel is gemaakt van simpele componenten van staal en zichtbare connectie punten, zonder een lastechniek te gebruiken. Jeroen werd tevens geprezen omdat hij als zo’n jonge ontwerper zich heel goed wist te presenteren op een vakbeurs.

Wildcard Bend chair van Tobias Moerenhout
De wild card – voor een niet ingezonden ontwerp – ging dit jaar naar het afstudeerproject van een student van het Hout- en Meubileringscollege, Tobias Moerenhout. Zijn stoel, de bend chair, werd door de jury opgemerkt doordat Tobias als jonge student al met
buigtechnieken werkt en zoals bleek nog nooit eerder een stoel ontworpen of gemaakt had. Veel belovend talent, waarvan de jury benieuwd is wat voor werk er nog meer gaat volgen!

Beste stand: the ROMO group
De prijs voor de beste stand is dit jaar voor Kirby design van the ROMO group. De stand had een heldere en krachtige opzet, met één sterke lokker die bezoekers nieuwsgierig maakte om de gang achter de stand in te gaan. Eenmaal binnen kon je alle interieur stoffen die aan de muur hingen bekijken en aanraken. Kirby design was misschien ook wel de meest gefotografeerde stand op de beursvloer!

SV verdiende een nominatie met een werkplek uit de collectie Principles van het Italiaanse UniFor, ontworpen in samenwerking met OMA. Met elementen uit de collectie is een sta en zit werkplek gecreëerd met groot contrast van hard en zacht materiaal gebruik en stof van hightech sportkleding en speciaal ontwikkeld plaatmateriaal. Het ontwerp haakt aan op de hybride manier van werken en de architecturale elementen zijn functioneel, tijdloos en kwalitatief. De fotografie is van Ilco Kemmere Fotografie. In de komende editie van Interior Business Magazine staat een uitgebreid verslag van deze editie.

Kijk voor nog meer sfeerbeelden op designdistrict.nl