Hemp van Vepa the furniture factory is de eerste collectie stoelen ter wereld met een kuip die volledig bestaat uit biologisch en plantaardig materiaal, namelijk hennep en biologische hars. Een materiaal dat CO2 opneemt in plaats van uitstoot en volledig recyclebaar is in dezelfde vorm. Vepa is er samen met partner Plantics in geslaagd om de experimentele productiemethode door te ontwikkelen naar een fabricagelijn voor seriematige productie.

De vezels uit de hennepplant dienen als grondstof voor de kuip van de stoel. Het voordeel van hennep is dat het groeit zonder kunstmest of bestrijdingsmiddelen, nauwelijks water nodig heeft en het in Nederland wordt verbouwd. Daarnaast is hennep sterk én neemt het CO2 op. “Wij waren al jaren op zoek naar een biomateriaal waarbij zowel de grondstof als het bindmiddel biologisch, plantaardig en recyclebaar is. Alleen dan zouden we écht een duurzaam product kunnen ontwikkelen. We kunnen met trots zeggen dat we per Hemp-kuip 3,13 kg* CO2 uit de atmosfeer halen. Normaal gesproken wordt er bij het maken van nieuwe producten helaas nog altijd CO2 uitgestoten. Dat is met deze kuip dus niet meer het geval”, aldus Janwillem de Kam, directeur van Vepa.

In 2021 wonnen Vepa en Plantics met Hemp de internationale innovatie-award “Renewable Material of the Year”. Een prijs die door het Duitse nova-Institut GmbH wordt uitgereikt aan het meest innovatieve, duurzame materiaal ter wereld. “Werken met unieke, nieuwe materialen betekent dat je soms voor verrassingen komt te staan. Die uitdagingen gaan we graag aan en de afgelopen maanden hebben we het productieproces dan ook verder verbeterd. Hierdoor is de productiesnelheid omhoog gegaan en – nog belangrijker – de kuip veel sterker geworden”, vervolgt De Kam.

De stoel is zo sterk geworden dat Hemp ruimschoots de NEN-EN 16139 certificering heeft behaald. Daarnaast doorstond Hemp zonder enige moeite de zware Crib 5 brandtest (BS 5852). De natuurlijke eigenschappen van het materiaal voorkomen namelijk dat de kuip vlam vat. “Dit bewijst dat de stoel ook geschikt is voor zalen, horeca en onderwijs”, aldus De Kam.

Hemp is uniek. De kuip is niet alleen 100% biologisch, hij is ook nog eens voor 100% herbruikbaar voor hetzelfde doel. De Kam: “Hoewel de kuipen in de natuur volledig afbreekbaar zijn, breken we ze liever niet af. Dat is zonde en onnodig. Ben je toe aan een nieuwe inrichting of past de stoel niet meer bij je huidige wensen? Lever de stoel dan weer in en je ontvangt €15,- van ons terug. De kuip wordt vermalen en daarna opnieuw geperst. Met dezelfde kwaliteit. Wij zijn het enige bedrijf ter wereld waarbij dit mogelijk is zonder dat er nieuwe grondstoffen worden toegevoegd.”

 

* retoursysteem en biogene opslag meegerekend