Gericht langskomen en inkopen

Maandag 12 april was de eerste van drie dagen dit voorjaar waarop de exposanten in Beusichem bezoekers van harte welkom heetten in hun showrooms. De algemene stemming was na afloop van deze dag, waarop winterse buien en zon elkaar afwisselden, opgewekt. Er kwamen meer detaillisten naar Beusichem dan verwacht en zij die langskwamen kochten ook ruimer in dan verwacht. Dankzij uitverkoopacties zijn bij veel winkeliers de voorraden op en moeten de lege plekken in de winkel weer worden opgevuld. Twijfel is er nog wel onder exposanten over hoe 2021 gaat verlopen.

Want dat het afgelopen jaar een ongekend succesvolle periode is, daar zijn alle exposanten het over eens. Zij die geen recordomzet hebben bereikt in 2020 hebben zitten slapen, zo luidt de teneur. Voor velen waren de eerste twee maanden van dit jaar ook nog succesvol, maar vanaf maart is er een stagnatie merkbaar: op afspraak winkelen zou de winkelier, dankzij gericht bezoeken en dus vaak een order plaatsen door consumenten, meer moeten opleveren dan een ‘normale’ doordeweekse dag, maar niet iedere winkelier kan er mee uit de voeten. De belangstelling voor winkeltijd reserveren valt met name tegen op de woonboulevards, zo viel er te horen in de gangpaden in Beusichem. Ook is er twijfel over de besteding van het vakantiegeld dit jaar. Vorig jaar werd het nog voor het overgrote deel besteed aan zaken in en om het huis, maar hoe gaat het dit jaar? Wat als we deze zomer weer op vakantie over de grenzen mogen? Anderzijds: thuiswerken lijkt een structureel verschijnsel te zijn geworden en bij het werken thuis kijken mensen nog eens vaker om zich heen: de bank, kast en tafel zijn nu toch echt toe aan vervanging. Dit schept weer mogelijkheden voor de meubelbranche.

Schaarste aan materialen en containers
De explosief gestegen vraag naar meubelen heeft geleid tot een overbelasting van het aanbod aan grondstoffen, zoals bekend. PU schuim, MDF, hout en metaal zijn in verhouding tot de vraag slechts mondjesmaat beschikbaar en de prijzen die voor deze materialen moeten worden betaald zijn zeer sterk gestegen. Uiteraard wordt dit niet 1 op 1 doorberekend aan de winkelier en de consument, maar het baart wel zorgen, zo gaven meerdere exposanten aan. Hetzelfde geldt voor de abnormaal sterk gestegen prijzen voor containertransport vanuit China. Verhalen over duizenden euro’s extra moeten betalen voordat een container wordt vrijgegeven en oplopende levertijden vanwege de vele lege containers die niet worden teruggenomen naar China kent iedere exposant in Beusichem. Maar deze fricties op wereldniveau laten niet onverlet dat iedereen een prima eerste dag had op 12 april.

Alternatief
Bij Wiemann was Mark Dillisse als vertegenwoordiger voor Nederland ook tevreden over de bezoekers aan de showroom van de Duitse fabrikant van bedden en kasten: “Van tevoren hielden we toch rekening met veel minder mensen die zouden komen. Maar het liep, zeker in de ochtend, lekker door.  Mark beaamt dat winkeliers naar Beusichem komen om in te kopen: “Er is weer ruimte voor nieuwe modellen in de winkels en er wordt niet afgewacht. Detaillisten hebben nu nieuwe meubelen nodig.”

Ook bij I-Catchers merkt Bart Bockweg dat winkeliers weer toe zijn aan nieuwe producten. “Ik heb voldoende voorraad om snel te kunnen leveren en heb gelukkig geen last van de huidige containerperikelen. Dat gaat voor velen nog wel doorwerken verderop in het jaar, vrees ik. Misschien ook voor mij, maar nu zitten we nog goed.”

‘Bezoekers durven weer in te kopen en doen dit bij alle exposanten’

Keramische details
Keramische tafelbladen of details bij het afwerken van kasten, het is een trend die vorig jaar werd ingezet en die ook in Beusichem te zien was. Neo Style brengt de meubelen van de Belgische fabrikant Theuns op de Nederlandse markt en in de Thotem collectie van Theuns was een fraai strak gelijnd dressoir te zien met een keramisch plaatje met verlichting om een voorwerp bijna museaal onder de aandacht te brengen. Opvallend is het ontbreken van grepen in deze eiken collectie: de vormgeving is echt modern en minimalistisch, maar past in meerdere woonstijlen. Omdat Theuns in het thuisland produceert kunnen winkeliers en consumenten er van op aan dat het kwalitatief goed geproduceerde meubelen zijn, aldus de fabrikant. Ook Theuns bevestigt de schaarste aan materialen: het metaal voor de poten onder tafels en kasten is steeds lastiger om aan te komen, zelfs nu de trend gaat naar rankere modellen en er dus eigenlijk minder metaal nodig is dan bij de massievere versies van een paar jaar geleden. Een andere Belgische fabrikant is DFM/Mecam en vertegenwoordiger Fedor Lange was, net als iedereen in Beusichem, aangenaam verrast door de hoge opkomst op de eerste dag: “Wanneer je er van uitgaat dat er niet veel mensen gaan komen, ook door dit weer, is het extra verheugend om te zien dat winkeliers dus wel de moeite nemen om onze showroom binnen te stappen.” Het openen, sluiten en wellicht weer openen van winkels in Nederland, Duitsland en België gaat van invloed zijn op de levertijden, zo verwacht hij. “Niet alleen van ons maar van iedere fabrikant. We zijn blij dat we de huidige levertijden kunnen handhaven dankzij lokaal produceren, maar ik hoop dat de huidige schommelingen in de internationale vraag zich snel gaan stabiliseren.” Blikvangers bij DFM/Mecam zijn de uitgebreide collectie relaxfauteuils en de bank Freetown, in de showroom fraai uitgevoerd in het groen.

‘Moderne elegantie wordt breeduit omarmd in Beusichem’

Stap naar iets exclusiever
Hoewel men in Beusichem zich voor laat staan op betaalbare meubelen voor een zeer brede groep consumenten is er wel iets merkbaar van een collectieve upgrade in uitstraling en materiaalgebruik van de meubelen. Het mag iets duurder en exclusiever tonen zonder dat dit merkbaar is aan de prijzen die worden gevraagd. Het is te zien aan het toenemende gebruik van fluwelen en bouclé stoffen, het terug schalen van voorheen massieve onderstellen en poten, het toepassen van meer kleuren naast het veilige taupe, antraciet en terracotta en de ruimere keuze in uitvoering van stiknaden bij banken en fauteuils. Bij Wildeboer & van der Weide zijn deze ontwikkelingen ook zichtbaar en streeft men ook naar een nog hoger zitcomfort voor stoelen, banken en fauteuils zonder concessies te moeten doen aan de prijzen. Bij Yvensa zet men de stap naar een meer onderscheidend interieur met bijvoorbeeld de opvallende kleden van de NM Home collectie. De Melbourne bank is nieuw en oogt tijdloos en comfortabel.

Keuzevrijheid voor de consument is de norm en ook in Beusichem is dit merkbaar. DS Meubelen heeft de Chill Line ontwikkeld, met relaxfauteuils die is iedere stof of ledervariant kunnen worden uitgevoerd. Blikvanger is april was de love seat met relaxfuncties: knus en opvallend.

Sit Design bracht al eerder meer kleur aan in de collectie en trekt deze lijn dit jaar door. Samien Blaauwendraad is blij met deze editie van de dagen tot nu toe: “Het bezoek is goed, soms leek het zelfs even te veel te worden kijkend naar de richtlijnen van het RIVM. Maar ook wij merken dat veel winkeliers door de voorraden heen zijn en komen om weer in te kopen.” De fabrikant introduceerde een retro collectie met platenspelers, versterkers en elpees als passende decoratie. Een bank in een sixties stof fungeerde als focus voor deze collectie. Ook opvallend bij Sit Design: het toepassen van boxen om een interieur te presenteren. Een inspirerend element voor winkeliers met een grotere winkelruimte.

De goede verkoopgeest
Ronald Verdult van RV Design was ook aangenaam verrast met het aantal bezoekers op de eerste maandag: “We vroegen ons af: durven de winkeliers weer in te kopen? En ja, we hebben het bewijs vandaag gezien. We hebben goed verkocht. Sommige winkeliers hadden zelf meer verwacht van de Paasdagen, ik heb hen gevraagd: had je gerichte kopers? Ik weet dat sommige consumenten en winkeliers het maken van een winkelafspraak lastig vinden, maar mensen die daadwerkelijk de winkel binnenstappen kopen gegarandeerd wanneer je de goede verkoopgeest etaleert.”

We spraken uitgebreider met bovengenoemde exposanten. Maar ok de andere exposanten komen uitbreid aan bod in ons zeer verslag dat u kunt lezen in de aanstaande editie van Interior Business Magazine, te verschijnen op 26 april. Wilt u deze editie niet missen? Mail linda@businesscontentmedia.nl

Volgende week

Volgende week is de tweede ronde in Beusichem. U kunt zich hier voorregistreren in aanloop naar uw bezoeken Beusichem, meer dan de moeite waard.

Gerelateerd

Lees hieronder online de eerder in Interior Business Magazine gepubliceerde beursspecial.

 

Lees hier de ‘Online Beursspecial’ want…maandag starten de vakdagen in het Meubelhart Beusichem