Sinds 2012 brengt het Italiaanse meubelmerk Molteni&C befaamde designklassiekers van ontwerper Gio Ponti opnieuw op de markt onder de naam Heritage Collection. Deze keer is het de beurt aan de Round D.154.5, oorspronkelijk uit 1954.

De naam Round slaat uiteraard op de afgeronde vormen van de zitting en de rug van deze stoel, die als bijnaam The Soap Bar (het sukt zeep) heeft vanwege deze opvallende vormen. In de jaren 50 stond Ponti op een keerpunt in zijn loopbaan als ontwerper en koos de richting van vernieuwing gepaard aan functionaliteit en vormen die een essentie weergeven. De Tweede Wereldoorlog was net voorbij en net als velen verlangde Ponti naar een nieuwe tijd die brak met het verleden. Deze stoel is de weerslag van deze gedachte. De Italiaanse meubelindustrie beschikte over nieuwe materialen en stond te popelen om in een groot volume te produceren.

Na 60 jaar wordt deze klassieker dus opnieuw uitgebracht in samenwerking met de Gio Ponti Archives. Dit maakte het mogelijk om de oorspronkelijke ontwerptekeningen nauwgezet te bestuderen en te volgen. De structuur van deze stoel is opgebouwd uit multiplex essen met poten uit tin of geborsteld brons. De Round kan gestoffeerd worden met alle stoffen en leerkwaliteiten uit de collectie van Molteni&C.