Op het dak van de bezoekersparkeergarage van het Reinier de Graaf ziekenhuis in Delft is door EGM architecten een nieuw innovatief centrum met operatiecomplex gerealiseerd. De unieke drive-in OK biedt een vlotte, laagdrempelige en gastvrije toegang tot de kliniek. Het nieuwe complex zorgt voor extra capaciteit om patiënten te ontvangen die chirurgische ingrepen in dagbehandeling ondergaan.

Gastvrije omgeving
In het nieuwe OK-complex is alles erop gericht patiënten op hun gemak te stellen en zo min mogelijk spanning te laten ervaren. Ronde vormen, rustgevende kleuren, daglicht, hout en natuurprints geven het centrum een geheel eigen en vriendelijke sfeer. Caroline van Herpen, Manager OK: “Vanwege het bijzondere karakter van dit nieuwe centrum doen we er alles aan om een ontspannen en gastvrije sfeer te creëren voor patiënten, zodat we hen zo prettig en efficiënt mogelijk door hun ingreep begeleiden. De aankleding van de ontvangstruimtes heeft daarom meer weg van een sfeervolle huiskamer dan van een ziekenhuis.” Zo staan er in de lobby ruime houten leestafels en biedt het zitmeubilair keuze uit stoelen, barkrukken, poefjes, banken en lekkere fauteuils. Een blik op het haardvuur of het sedumdak buiten zorgt voor extra rust en stelt zowel medewerkers als patiënten op hun gemakt. Op de behandelafdeling verdelen tussenwanden van hout en gematteerd glas de ruimte, waarmee een beklemmende gangstructuur is voorkomen. In de uitslaapruimte is een speciale ooglounge opgenomen waar minder visuele- en akoestische prikkels binnendringen na een belastende operatie. Tot slot zijn er ook in de operatiekamers wandvullende prints met rustgevende en herkenbare natuurbeelden uit de omgeving van Delft.

Unieke locatie
Het OK-complex is gebouwd op de bestaande bezoekersparkeergarage. Frank Bouhuis, directeur Strategisch Vastgoed: “Vanwege die unieke ligging is bij de bouw gebruikgemaakt van een speciale constructie, die geen trillingen van rijdende auto’s doorlaat naar de OK’s.” EGM architecten heeft eerder het naastgelegen ziekenhuis ontworpen en daarbij rekening gehouden met deze uitbreidingsmogelijkheid. Via een ingenieuze luchtbrug staat het nieuwe dagbehandelingscentrum zorginhoudelijk en technisch in verbinding met het ziekenhuis. Zo vormt het nieuwe complex samen met de bestaande gebouwen een logisch en functioneel geheel.

Zorg van de toekomst
Vanwege de veranderende zorgvraag gaat het Reinier de Graaf ziekenhuis (complexe) zorg en ingrepen sterker concentreren op de hoofdlocatie in Delft. In Voorburg, waar een nieuwe moderne polikliniek wordt gebouwd naar ontwerp van EGM, en in Naaldwijk kunnen patiënten nog steeds terecht voor poliklinische spreekuren, controles en diagnostiek. Directievoorzitter Carina Hilders: “De komende jaren moeten we zorg nog veel beter laten aansluiten bij de behoefte van de patiënt. Deze drive-in OK is daar een mooi voorbeeld van. Ons nieuwe OK-complex is zo georganiseerd dat patiënten snel weer naar huis kunnen om het leven op te pakken zoals zij dat willen. Deze visie gaat het Reinier de Graaf ziekenhuis de komende jaren verder doorontwikkelen.“

In het nieuwe OK-complex wordt laagdrempelig en gastvrij zorg geboden. Na behandeling kunnen patiënten vlot en soepel via de parkeergarage naar huis. Vanaf 8 april worden de eerste ingrepen uitgevoerd.

 

Over EGM
EGM architecten is één van de meest innovatieve en kennisintensieve full-service architectenbureaus van Nederland. Al meer dan veertig jaar vervullen we onze voortrekkersrol met een duurzame en proactieve benadering van architectuur. Het resultaat is een breed scala aan onderscheidende gebouwen voor zorg, overheid, onderwijs, onderzoek, maatschappij en bedrijfsleven. Nationaal en internationaal.
EGM interieur is een conceptstudio met de focus op beleving. Met internet gedreven data, digitaal 3D modeleren, software scripting, Evidence-Based Design, omgevingspsychologie en ’corporate branding’ maken we nieuwe, innovatieve omgevingen. Ons team staat voor een integrale benadering van ontwerpen en werkt zowel nationaal als internationaal in de sectoren zorg, hotel & leisure en werkomgevingen.