De Europese Meubelkoepel EFIC besteedt veel aandacht aan de EU-lobby om het gebruik van giftige chemische vlamvertragers in meubelen te verbieden. Dit meldt CBM in haar nieuwsbrief.

EFIC heeft een paper gepubliceerd waarin het betoogt dat het gebruik van vlamvertragers het circulaire karakter van meubeen in de weg staat en dat vlamvertragers de giftigheid van branden versterken. Dit is niet in goede aarde gevallen bij de European Chemical Agency (ECHA) en de BSEF (Internationale Bromine organisatie). Dit zijn twee clubs die de chemische bestanddelen die gebruikt worden bij vlamvertragers vertegenwoordigen.

De ECHA heeft zelf onderzoek laten doen in de Verenigde Staten naar de vlamvertragers die gebruikt worden bij kinderspeelgoed en meubelen. De uitkomsten laten na 12 maanden nog op zich wachten. Ondertussen is hier het rapport van EFIC over de schadelijke gevolgen van vlamvertragers:

secureservercdn.net/160.153.137.99/5xh.e1a.myftpupload.com/wp-content/uploads/2020/04/POSITION-PAPER-Aliance-for-Flame-Retardant-Free-Furniture-15APR2020.pdf