Europa speelt een relevante rol in de internationale zitmeubelmarkt. Met een waarde van 14,5 miljard euro (in 2017) vertegenwoordigt Europa ongeveer een kwart van de wereldwijde productie van banken en andere gestoffeerde zitmeubelen.

Dat blijkt uit cijfers van het CSIL, het Milanese instituut wat cijfers verzameld over de meubelmarkt. 

Sinds 2012 is de productie van Europese gestoffeerde meubelen toegenomen met 14 procent. Dat komt door groei op het gebied van export en de thuismarkt (dat geldt met name voor Polen); door het herstel van traditionele productielanden zoals Italië en het VK en met name door de groei op Oost Europese markten zoals Roemenië, Litouwen en Tsjechië.

Europa blijft de thuisbasis voor een aantal van de grootste en belangrijkste producenten van banken en stoelen. Veertien van de vijftig grootste fabrikanten zijn in Europa gevestigd.

Een groeiend segment in de zitmeubelbranche is die van de relaxfauteuils. Ongeveer een kwart van de gehele productie van zitmeubelen bestaat uit relaxfauteuils. Met name op het gebied van verstelbare relaxfauteuils valt er groei te verwachten.