Het volume (werkdaggecorrigeerd) van de goederenexport was in april 0,5 procent kleiner dan in april 2022, meldt het CBS. Er zijn vooral minder chemische en metaalproducten uitgevoerd. De export van machines en apparaten, en transportmiddelen (schepen) was hoger dan een jaar eerder. Het volume van de goederenimport was in april 5,5 procent groter dan in april 2022.
Volgens de CBS Exportradar waren de omstandigheden voor de export in juni ongunstiger dan in april.

Het CBS publiceert elke maand ook over de omstandigheden voor de export in de exportradar. De condities worden in sterke mate bepaald door de ontwikkelingen op de belangrijkste afzetmarkten voor Nederlandse export en door de ontwikkeling van de Nederlandse concurrentiepositie. De indicatoren in de radar hangen goed samen met de export, maar een verbetering van de omstandigheden betekent niet per se een hogere groei van de export.

Volgens de CBS Exportradar waren de omstandigheden voor de export in juni ongunstiger dan in april. Dat komt onder meer doordat de ontwikkeling van de wisselkoersen ongunstiger was. Ook het oordeel van de Nederlandse en Europese industriële ondernemers over de buitenlandse orders en het Duitse en Europese producentenvertrouwen waren negatiever.