Fauteuil trends: design, velvet en beige

De Zitmeubels Trendmonitor 2021 geeft een gedetailleerd beeld van de oriëntatie van de consument op onder meer fauteuils. Daaruit blijkt dat leer het favoriete materiaalsoort is, maar dat velvet sterk in opkomst is. De kleur groen is de meest gezochte kleur van een fauteuil en de design woonstijl is veruit het meest populair. De kleur beige wint wel terrein. Uit de database van zoekopdrachten die gerelateerd zijn aan meubels blijkt dat in de afgelopen vier jaar er maandelijks 267.000 zoekopdrachten in Nederland zijn uitgevoerd naar fauteuils.

Bubba, van Zuiver

 

En het zoekvolume naar fauteuils is de afgelopen paar jaar toegenomen. Betrof het gemiddeld aantal maandelijkse zoekopdrachten in 2017 nog 190.000 zoekopdrachten, in het jaar 2020 werd er maandelijks gemiddeld 422.000 keer gezocht naar een fauteuil. Meest gebruikte losse zoektermen Het zoekvolume van alle zoekopdrachten gerelateerd aan meubels met het woord “fauteuil” er in is geanalyseerd over de afgelopen vier jaar. Het zijn met name algemene zoektermen die een hoog gemiddeld aantal maandelijkse zoekopdrachten hebben. De consument start de oriëntatiefase veelal met een algemene zoekterm en focust zich vervolgens, naarmate het oriëntatieproces vordert, op meer specifiekere zoektermen. De drie losse zoekopdrachten met het grootste zoekvolume over de afgelopen vier jaar zijn “fauteuil”, “fauteuils” en “relaxfauteuil”. De zoekopdracht “fauteuil” behaalde een gemiddeld maandelijks zoekvolume van ruim 53.000 zoekopdrachten.

In de ranglijst van meest gebruikte zoekopdrachten komen we met name soorten fauteuils tegen. Het onderzoeksrapport geeft een volledig beeld van de meest gebruikte losse zoektermen. Welke zoektermen binnen het segment fauteuils zagen het zoekvolume de afgelopen paar jaar het sterkst toenemen? Omdat internet steeds meer wordt gebruikt laten alle zoektermen een stijging zien van het zoekvolume in het jaar 2020 ten opzichte van 2017. Ten opzichte van het jaar 2017 werd er in het jaar 2020 ruim zeven keer zo vaak gezocht op de term “lig fauteuil”.

In de top van sterkst toegenomen zoekopdrachten staan verder “roze fauteuil”, “fauteuil groen” en “fauteuil Kwantum”.

Materiaalsoorten

Naar welke materiaalsoorten van fauteuils wordt er het meest gezocht? Bij deze analyse zijn veel materiaalsoorten verwerkt, waarbij we hier slechts de meest voorkomende drie in onderstaand figuur weergegeven. Deze indeling is tot stand gekomen op basis van de meest voorkomende zoektermen. Het gemiddeld aantal maandelijkse zoekopdrachten van een materiaalsoort is een optelsom van alle verschillende zoekwoordcombinaties waarin het materiaalsoort voorkomt.

Het meest gezochte materiaalsoort in relatie tot fauteuils is leer. De afgelopen vier jaar werd er gemiddeld bijna 8.000 keer per maand gezocht naar een leren/lederen fauteuil. 

In de rapportage is tevens gekeken naar de jaarlijkse ontwikkeling van de populariteit van de verschillende materiaalsoorten. Wat daarbij opvalt is de sterke opmars van velvet in de afgelopen jaren. Ten opzichte van het zoekvolume van velvet in het jaar 2017 is het zoekvolume in het jaar 2020 met bijna 2.000% toegenomen. Daarnaast zien we dat ook teddy een toenemende populariteit geniet. Teddy stijgt procentueel enorm sterk, maar dat komt mede doordat het zoekvolume in 2017 en 2018 nog zeer beperkt was. Relatief teruglopende populariteit zien we bij leer, velours en fluweel. 

Nix Design

 

Woonstijlen 

De meest gezochte woonstijl in relatie tot fauteuils is design. De afgelopen vier jaar werd er gemiddeld ruim 4.600 keer per maand gezocht naar een design fauteuil. Op de tweede plaats staat de vintage woonstijl. Het onderzoeksrapport toont tevens de ontwikkeling van de verschillende woonstijlen per jaar in relatie tot een fauteuil. Wat daarbij opvalt is de sterke opmars van de design woonstijl in het jaar 2020. Daarnaast zien we dat in het jaar 2020 de woonstijlen modern, klassiek en vintage een toenemende populariteit genieten. Een relatief teruglopende populariteit zien we in 2020 bij de industriële woonstijl. 

Kleuren 

Naar welke kleuren van fauteuils wordt er het meest gezocht? De meest gezochte kleur in relatie tot fauteuils is groen. De afgelopen vier jaar werd er gemiddeld 4.900 keer per maand gezocht naar een groene fauteuil. Op de tweede plaats staat roze, op de voet gevolgd door cognac. Marktdata.nl constateert echter op basis van de big data dat in het jaar 2020 de kleuren beige, wit en zwart een toenemende populariteit genieten. Relatief teruglopende populariteit wordt gesignaleerd bij de kleuren geel en rood. 

Bubba, van Zuiver

 

Merken en winkelformules 

Uit de analyse van de meest voorkomende gerelateerde zoekopdrachten op het gebied van fauteuils blijkt dat er vaak gezocht wordt naar een specifiek merk of winkelformule. Naar welke merken en winkelformules wordt er het meest gezocht? Het zoekvolume van de meest voorkomende merken en (online) winkelformules is gemeten over de afgelopen vier jaar. Er is gemeten hoe vaak er naar een specifiek merk of winkelformule wordt gezocht in combinatie met de term “fauteuil”. Over de afgelopen vier jaar is Ikea veruit de meest gezochte winkelformule op het gebied van fauteuils. De top vijf wordt gecompleteerd door Leen Bakker, Kwantum, Marktplaats en Woood. 

Welke merken en winkelformules zagen het zoekvolume de afgelopen paar jaar het sterkst toenemen? Er is gekeken naar de procentuele mutatie van het zoekvolume in het jaar 2019 ten opzichte van het jaar 2017 van de verschillende merken en winkelformules, ten opzichte van de gemiddelde groei van de gehele markt. De gehele markt qua gezochte merken en winkelformules op het gebied van fauteuils groeide in deze periode met 53 procent. Door het totaal op 0% te stellen wordt de seizoensinvloed / autonome groei geneutraliseerd en krijg je de stijgers en dalers helder in beeld. Dutchbone zag in deze periode het zoekvolume met maar liefst 265 procent meer toenemen dan het marktgemiddelde. Ook Daan (van Eleonora), Woood, Pronto en Eleonora zagen het zoekvolume flink boven het marktgemiddelde toenemen. 

Daan, Eleonora

Het zoekvolume van 2020 is tevens vergeleken met dat van het voorgaande jaar, 2019. In het jaar 2020 prijkt Goossens bovenaan de ranglijst van stijgers. Daarnaast laten Loods 5, Jysk, Eijerkamp. Artifort, Rolf Benz en Gispen een flinke stijging zien het jaar 2020. 

Wil je de volledige ranglijsten zien, uitgebreide analyses en de jaarlijkse top-10? Of wil je alles weten over andere zitmeubelen, zoals alle soorten stoelen, banken, poefen en zitzakken? Bestel dan de Zitmeubels Trendmonitor 2021. 

Bron: Zitmeubels Trendmonitor 2021