Vandaag hebben de Franse vakbonden FO / CGT / CFE-CGC en de ondernemingsraad (OR) van Conforama in een brandbrief bekendgemaakt dat de Franse overheid de noodlijdende winkelketen moet ondersteunen ondanks het bezwaar van twee banken die niet garant willen staan voor het krediet. Er is sinds 18 maart een oproep tot hulp.

“Sinds weken wachten we vol spanning op deze beslissing, die voor andere noodlijdende Franse bedrijven al wel met een positief resultaat is genomen”, aldus de bonden en de ondernemingsraad. Ze hebben zich rechtstreeks tot minister Bruno Le Maire gericht: “Volgens president Macron mocht, uitgesproken rond half maart, geen enkel Frans bedrijf failliet gaan wanneer de overheid kan helpen. Onderneem actie!” Het blokkeren van de PGE (de hulplening door de staat) voor Conforama lijkt door de minister te zijn ingegeven vanwege de grote problemen van het Zuidafrikaanse moederbedrijf Steinhoff. Volgens de bonden en de OR heeft Conforama zich juist kunnen ontworstelen aan deze problematiek van Steinhoff en heeft de keten altijd medewerking wilen verlenen aan alle betrokken partijen vanaf het eerste accoord met de partners in april 2019.

Nog steeds dreigt het moeten aanvragen van uitstel van betaling door Conforama. Ook wanneer Conforama voldoet aan de strenge voorwaarden voor een PGE is het volgens het syndicaat van bonden en OR betreurenswaardig dat twee grote banken geweigerd hebben te assisteren door garant te staan voor een klein deel van het het krediet van de overheid. Een andere oplossing- overname door concurrent But -is nog onzeker omdat er nog geen concreet aanbod door But is ingediend bij de directie van Conforama. Het syndicaat vreest grote sociale consequenties bij het omvallen van Conforama: er werken in totaal 20.000 medewerkers voor de keten (9.000 direct voor Conforama, de rest als toeleverancier). 

Bonden en OR verwachten in de komende dagen een versnelde toekenning van de PGE of een aanbod van concurrent But. “De staat heeft geaccepteerd om 90 procent van de bijstand te garanderen. De overige 10 procent, daar moet een bank voor garant staan. Wij snappen niets van hun weigering. Het gaat hier om het lot van duizenden medewerkers. Er moet nu echt heel snel een oplossing komen: een krediet (dus in feite een lening van de overheid) of een aanbod tot overname.” Wordt ongetwijfeld vervolgd de komende dagen.