De stand van de woonbranche economische barometer is in mei, na de dramatische daling in de voorgaande maand, gestabiliseerd. De barometer sloot de maand mei af met een lichte daling van 0,35 punten ten opzichte van de voorgaande maand, op een stand van -12,0. De meeste deelindicatoren waaruit de barometerstand is opgebouwd lijken het dieptepunt achter zich te hebben. Alleen het consumentenvertrouwen is de afgelopen maand nog verder weggezakt.

Weekomzetmutaties woondetaillisten
De index van de omzetontwikkeling van woondetaillisten is over de maand april 2020 uitgekomen op -1,0. Daarmee is deze deelindicator de afgelopen maand weer iets verbeterd. Woonwinkels (winkels in meubels, verlichtingsartikelen en artikelen voor woninginrichting met een algemeen assortiment) noteerden in deze maand een daling van de omzetwaarde van 1,0 procent ten opzichte van de voorgaande periode volgens het CBS. Het volume nam af met 1,4 procent.

%

Index van de omzetontwikkeling van woondetaillisten april 2020

%

Index van de omzetontwikkeling van woondetaillisten maart 2020

Consumentenvertrouwen in april 2020

Consumentenvertrouwen in mei 2020

Consumentenvertrouwen
Door de coronacrisis liep het vertrouwen van consumenten in april een historische deuk op. In mei neemt het consumentenvertrouwen verder af en komt uit op -31, aldus het CBS. Consumenten oordelen negatiever over de economie dan in april. De deelindicator economisch klimaat gaat van -31 naar -52. Dat komt  doordat het oordeel over de economie in de afgelopen 12 maanden fors negatiever is. Het oordeel van consumenten over de economische situatie in de komende 12 maanden verandert vrijwel niet en blijft historisch laag. De koopbereidheid wijzigt in mei niet en blijft op -17 staan.

Producentenvertrouwen
Door de coronacrisis daalde het producentenvertrouwen in april 2020 naar het laagste niveau sinds de start van het onderzoek in 1985. In mei is het vertrouwen iets opgekrabbeld volgens cijfers van het CBS. Het vertrouwen van de industriële ondernemers ging van -28,7 in april naar -25,1 in mei. Producenten in de industrie waren niet eerder zo negatief over de verwachte bedrijvigheid als in april 2020. In mei trok dat wat bij, maar waren producenten nog wel het op een na meest negatief ooit over de toekomstige productie. Ook over de voorraden gereed product oordeelden producenten wat minder negatief. Het oordeel over de orderportefeuille verslechterde echter verder.

Producentenvertrouwen april 2020

Producentenvertrouwen mei 2020

Verkochte woningen in april 2020

Woningmarkt
In april 2020 zijn er volgens cijfers van het CBS 18.854 bestaande koopwoningen verkocht. Dat is 9 procent meer dan in dezelfde periode een jaar eerder. Ten opzichte van maart werden er in april 1,2 procent meer bestaande koopwoningen verkocht in Nederland. De deelindicator van de woningmarkt staat op 9,0. Daarmee is de deelindicator over de woningmarkt met als in de voorgaande maand de enige deelindicator die positief staat.

Han van Es

Han van Es

Marktonderzoeker

De Interior Index wordt samengesteld door Han van Es van Marktdata. Kijk voor de meest actuele stand op www.interiorbusiness.nl/index.