Er is geen overnamekandidaat voor Nijpels Meubelen uit Bergen op Zoom. Het bedrijf ging 11 september failliet. Bij het faillissement zijn 82 mensen betrokken. Volgend jaar zou Nijpels het vijftigjarige bestaan vieren. Nijpels is een leverancier van flatpack meubilair, het is een van de grootste spelers in Europa op het gebied van zelfbouwmeubelen.

Er is geen overnamekandidaat gevonden, ondanks belangstelling van zelfs dertien partijen. De curator ontving twee biedingen. In het FD valt te lezen: “De ene partij trok zijn bod in na boekenonderzoek; de tweede partij kwam met een volgens Van Logtestijn te lage bieding. ‘We hebben de tweede bieder helaas niet kunnen bewegen met een hoger bod te komen’.”

Advocaat van de onderneming, Hans van Oijen, vertelde eerder in een toelichting tegenover Interior Business dat de oorzaak drieledig is. Als eerste haalt hij de Poolse concurrentie aan; fabrikanten daar kunnen rekenen op ontwikkelingspromotie en op lagere loonkosten waardoor de productie veel goedkoper is. Tweede oorzaak is een tekort aan spaanplaat, mede door een brand bij een toeleverancier. De prijs van spaanplaat loopt door de schaarste op, waardoor de marges bij Nijpels onder druk zijn komen te staan. Het derde probleem is de Brexit, terwijl Groot Brittaniƫ een belangrijke afzetmarkt voor de onderneming is. Problemen met de valuta en een slinkende klantenkring hebben bijgedragen aan het faillissement.

Nijpels Meubelen zou een schuld hebben van enkele miljoenen, daar tegenover staan ook veel openstaande rekeningen van klanten. Er is ook nog een behoorlijke voorraad producten. De voorraad wil de curator te gelde maken, onder meer voor betalingen aan pandhouders en schuldeisers.