Goossens is een stap dichterbij de duurzaamheidsambitie om in 2030 een net zero interieurretailer te zijn. Onlangs zijn zij namelijk een energieke samenwerking aangegaan met Eneco en abrdn. Samen hebben zij in totaal 6.228 zonnepalen op het dak van het warehouse-servicekantoor in Veghel geplaatst.

Volledig groene energie

Deze zonnestroominstallatie, die inmiddels in gebruik is genomen, is jaarlijks goed voor zo’n 2.287.000 kWh duurzaam opgewekte zonne-energie. Daarmee schakelt het complex in een keer over op volledig groene energie. En omdat het warehouse ‘maar’ 1.300.000 kWh per jaar verbruikt, worden de Goossens stores met de overproductie van bijna 1.000.000 kWh grotendeels verduurzaamd. De overige energie die in de winkels wordt verbruikt, is ingekochte waarborgwind, oftewel: 100% Nederlandse windenergie.

Belangrijke stap in duurzaamheidsambitie

Dit alles is een belangrijke stap in de duurzaamheidsambitie van Goossens om in 2030 een duurzame collectie te realiseren, een operatie zonder negatieve milieu-impact te voeren en zoveel mogelijk mensen te bereiken met woon- en werkgeluk, ook als dit (tijdelijk) niet vanzelfsprekend is. Bart Goossens, algemeen directeur van Goossens, vertelt: “Als derde generatie binnen ons familiebedrijf zie ik het als een kans om onze duurzame bedrijfsstrategie echt door te voeren. Zowel in de meubels die we leveren als de wijze waarop onze bedrijfsprocessen zijn ingericht. Daarom zijn we een samenwerking met Eneco aangegaan voor de realisatie en exploitatie van een zonnestroominstallatie. Zo kunnen we voortaan werken op CO2-neutrale energie van de zon.”

Dak van warehouse is ideale plek

Het warehouse in Veghel – dat eigendom is van abrdn – heeft een dakoppervlakte van 31.000m2. Hierdoor is het dé perfecte plek voor een zonnestroominstallatie. De drie partijen hebben in een nauwe samenwerking de optimale wijze om de zonnepanelen te plaatsen onderzocht, zodat er voldoende energie werd opgewerkt om de gehele locatie van duurzame energie te voorzien. Zoals gezegd is het jaarlijkse verbruik circa 1.300.000 kWh aan energie, dus met de opwek van 2.287.000 kWh is er meer dan genoeg. De samenwerkingsovereenkomst die de drie partners hebben gesloten kent een looptijd van 20 jaar. Gedurende deze periode verzorgt Eneco het volledig beheer en onderhoud van de zonnestroominstallatie. Dit is een enorme stap voorwaarts om bij alle Goossens panden over te schakelen naar duurzaam opgewekte zonne-energie.

Over Goossens

Het 100% Nederlands familiebedrijf bestaat al 68 jaar, en is al sinds 1954 thuis in het bieden van woongeluk. Goossens is in transitie en heeft een aantal jaar geleden haar merk en bedrijfsstrategie aangescherpt. Hieruit is ook de nieuwste propositie naar de klant ontstaan: ‘Eindelijk thuis’. Ook heeft de retailer een duidelijke ambitie: in 2030 wil Goossens in de interieurbranche de grootste en meest duurzame bijdrage leveren aan woongeluk. De laatste jaren zette Goossens al behoorlijk wat stappen op duurzaamheidsgebied, maar de komende jaren gaan zij nog gerichter te werk om een ‘thuis’ te bieden in een mooiere wereld. Het meubelbedrijf gelooft dat levensgeluk samenhangt met woongeluk. Bart Goossens, algemeen directeur en 3e generatie: “Pas als je je thuis fijn voelt en dus woongeluk ervaart, dan kun je alles uit het leven halen. Dit geluk vind je in een interieur dat bij je past. Hierin zetten wij continu de stap voorwaarts. En dat lukt ons al heel goed, want klanten waarderen Goossens met ‘uitstekend’.”

Over abrdn

Abrdn is een Schotse investeringsmaatschappij met activiteiten over de hele wereld. Het bedrijf heeft £ 535 miljard activa onder beheer en administratie. Het heeft wereldwijd meer dan 5.000 werknemers en meer dan 1 miljoen aandeelhouders. Bij abrdn is het onze visie om te investeren in een betere toekomst. We willen een verschil maken voor onze klanten, de maatschappij en de rest van de wereld – en tegelijkertijd financieel rendement opleveren. Milieu-, sociale en governance (ESG)-overwegingen zijn al bijna 30 jaar een integraal onderdeel van ons besluitvormingsproces. Bij abrdn is het onze visie om te investeren in een betere toekomst. ”We willen een verschil maken voor onze klanten, de maatschappij en de rest van de wereld – en tegelijkertijd financieel rendement opleveren. Milieu-, sociale en governance (ESG)-overwegingen zijn al bijna 30 jaar een integraal onderdeel van ons besluitvormingsproces.”

Over Eneco

Eneco is een internationaal energiebedrijf dat zich inzet voor het versnellen van de energietransitie. Vanuit het One Planet Plan hebben zij de ambitie om in 2035 volledig klimaatneutraal te zijn voor het energiegebruik en dat van hun klanten. Dat vraagt om radicale elektrificatie, het uitfaseren van aardgas in productie en levering van energie en het versnellen van duurzame warmte. Zij investeren in duurzame productiemiddelen, de mogelijkheden van energieopslag en slimme energieoplossingen voor consument en bedrijf. Samen werken zij aan duurzame energie van iedereen.