De chemiegroep Recticel (van Beka en Swissflex) legt een kwart miljard op tafel voor FoamPartner, een Zwitserse specialist in technisch schuim dat onder meer in geluidsisolatie wordt gebruikt.

Recticel pakt uit met de grootste overname sinds de chemiegroep zich in 1998 uit de Generale Maatschappij losweekte. CEO Olivier Chapelle legt 270 miljoen Zwitserse frank (250 miljoen euro) op tafel voor FoamPartner. Dat is een Zwitserse specialist in technisch schuim, schuimrubber dat allerhande toepassingen vindt in de industrie en de consumentenmarkt. Er werken 1.100 mensen en de omzet bedroeg in 2019 297 miljoen Zwitserse frank (271 miljoen euro). De divisie Flexible Foams, die voortaan Engineered Foams heet, groeit door de overname van 361 miljoen euro omzet naar 637 miljoen euro (volgens cijfers 2019), een pak groter dan de isolatiedivisie (247 miljoen euro omzet).

De overname volgt op de dubbele deal van Recticel eerder dit jaar. De schuimrubberproducent verkocht toen een belang van 51 procent in zijn afdeling auto-interieurs aan het investeringsfonds Admetos. De rest kan het Wetterse bedrijf vanaf 2024 van de hand doen. Daarnaast verkocht Recticel zijn belang van 50 procent in de joint venture Eurofoam, een maker van soepelschuimen, aan zijn Oostenrijkse partner Greiner.

Recticel bekijkt de opties om de matrassenafdeling (Bedding) af te stoten, waardoor het tot een nieuwe strategie komt met de twee divisies die de hoogste marges hebben. Voor de isolatiematerialen was dat al 12,8 procent, voor de Flexible Foam 10,3 procent. Met de overname van Foam Partners zal die stijgen naar 12,4 procent. De marge van Bedding was 7 procent. ‘Het is de bedoeling beide divisies – technische schuimen en isolatiematerialen – naast elkaar te ontwikkelen. Deze deal is zeker geen keuze weg van onze activiteit in isolatiematerialen. Ook daarin verwachten we de komende jaren een mooie groei.’

Bron: Bedding Business Magazine, De Tijd

Lees hier het hele bericht.