Huidige studies tonen aan dat steeds meer mensen slecht slapen. Onderzoekers wijten dit aan stress, lawaai, toenemende lichtvervuiling en de permanente aanwezigheid van smartphones en dergelijke lichtschermen. Tijdens Heimtextil (7-10 januari in Frankfurt) zal er volop aandacht worden gegeven aan dit verschijnsel en manieren om dit probleem op te lossen en mensen weer beter te laten slapen.

Het aantal mensen dat slecht (of te weinig) slaapt neemt al jaren toe. Verzekeringsmaatschappij Barmer uit Duitsland publiceerde dit jaar een rapport waarin vermeld stond dat in 2017 ongeveer een miljoen werknemers aangaven slaapproblemen te hebben. Dit is een toename van 111 procent in 12 jaar tijd, waarbij opgemerkt werd dat het aantal personen met slaapproblemen die dit niet aangeven het totaal aantal slapelozen alleen maar zal doen stijgen.

Concentratieproblemen en moeilijkheden met spijsvertering zijn gevolgen van een tekort aan slaap. Een verzwakt immuunsysteem en zelfs hartklachten kunnen teruggeleid worden naar een tekort aan slaap. Steeds meer mensen vragen zich dus af: hoe kan ik beter en gezonder slapen? Tijdens de komende editie van Heimtextil zullen ongeveer 150 internationale exposanten, gevestigde namen en start-ups, oplossingen presenteren in de Smart Bedding sectie van hal 11.0.

Daarnaast is er een lezingenprogramma in dezelfde hal, met als sprekers, onder andere, professor Ingo Fietze, slaapexpert van het Charité ziekenhuis in Berlijn, slaapcoach Nick Littlehales en olympisch rodelkampioene Susi Erdmann. Zij spreken over trends en ontwikkelingen in beter slapen gezien vanuit de digitale wereld, sport, hotels, duurzaamheid en interieurontwerp. Hier presenteren bedrijven ook mogelijke oplossingen, bijvoorbeeld Auping, Hästens en Ikea.

Auping presenteert een antisnurk app. Tussen de 20 en de 46 procent van de mannen van middelbare leeftijd snurkt in bed en 1 op de 4 vrouwen (waarom alleen vrouwen?) heeft daar last van. Dat vrouwen ook goed kunnen snurken wordt overigens buiten beschouwing gelaten.  Hoe dan ook, het leidt tot een verstoorde nachtrust. In plaats van maskers of bitjes heeft Auping een app die in verbinding staat met het bed en die decibellen meet. Bij een te hoog aantal komt het bed voor een deel omhoog waardoor de slaper niet meer snurkt. Of het hele bed beweegt even zodat de snurker van positie verandert.

Hästens presenteert in Frankfurt een compact bed met drie verensystemen en een matras waardoor het bed uit 37 lagen materiaal in totaal bestaat. Het bedrijf bestaat sinds 1852, is hofleverancier aan het Zweedse hof maar verklapt niet waar de Zweedse koninklijke familie op slaapt. Wel zo discreet. Met 37 lagen lijkt het er op dat er een erwt onder de bedden ligt, maar dit terzijde. Ook uit Zweden maar in een ander segment is Ikea. Tijdens de beurs geeft Sandra Schwertfeger, interior design manager van het concern een lezing over goed slapen en de invloed van de rest van het interieur op de kwaliteit van het slapen: allemaal Ikea meubelen in de slaapkamer opstellen en men slaapt als een roos, zo laat zich vermoeden. Slaapproblemen als marketing tool. Op de foto de handige app van Auping.

Meer info over het lezingenprogramma en de presentaties over slapen:

www.heimtextil.messefrankfurt.com/sleep