Heimtextil kondigde tijdens de afgelopen editie aan te gaan samenwerken met de bekende designer Patricia Urquiola. Daar is nu handen en voeten aan gegeven tijdens een presentatie in Milaan, aan de vooravond van de Salone del Mobile 2024.

Dit partnership verstevigt de positie van de beurs als design expert in huis- en projecttextiel. Patricia gaat een installatie verzorgen in Frankfurt tijdens Heimtextil 2025 met een nadruk op stoffen voor hospitality en zorg. Tijdens de Milan Design Week zal zij details hiervan onthullen en de beurs is ervan overtuigd dat deze installatie een betekenisvolle aanvulling is op wat er te zien is tijdens de beurs.

Urquiola en Heimtextil geloven allebei in het oprekken van grenzen en het verminderen van complexiteit. Allebei kijken ze op een holistische wijze naar duurzaamheid als structurele bron van verandering in hoe interieurontwerp in bijvoorbeeld horeca en retail wordt gerealiseerd. “Deze samenwerking verhoogt onze design expertise als beurs”, zo benadrukt¬†Olaf Schmidt, Vice President Textiles & Textile Technologies, Messe Frankfurt Exhibition GmbH. “Urquiola’s visie past perfect bij onze missie om te inspireren, kennis te vergaren en de zakelijke mogelijkheden voor textiel over de hele wereld naar voren te stuwen.” Op de foto is Schmidt aan het woord tijdens de presentatie in Milaan.

Tijdens Heimtextil 2025 kunnen bezoekers verwachten zich onder te dompelen in de interieur installatie van Patricia die als titel draagt: Among-us (Onder-ons). Deze installatie plaatst de “menselijke ervaring” centraal en is bedoeld voor bezoekers en exposanten. De beurs benadrukt en herhaalt dat deze installatie het design gehalte van de beurs versterkt en de indruk kan ontstaan dat de beurs hier naarstig naar op zoek was. Tegelijkertijd biedt het wereldwijde beursnetwerk van Messe Frankfurt, de beursorganisatie achter Heimtextil, aan Studio Urquiola de gelegenheid om zich wereldwijd te presenteren. Een ouderwetse win-win combinatie. Heimtextil hoopt op meer architecten, designers en horeca beslissers als bezoekers naast de retailers die de beurs altijd al bedient.

“Met Heimtextil samenwerken betekent dat we als studio kunnen doorgaan met het bestuderen van textiel zoals we dit al jaren doen, het ontwikkelen van stoffen en de toepassing daarvan in product design, interieurs en architectuur op grote schaal. Among-us wordt een installatie over onze visie en nodigt uit tot gesprekken binnen en buiten de textielindustrie. Over duurzaamheid van materialen, samenwerken en de perceptie van virtuele omgevingen en de realiteit”, aldus Patricia Urquiola. Met name hernieuwbare materialen staan in de belangstelling van zowel de Spaanse designer als van de beurs, zo geven zij aan. Door voorbeelden te tonen in de installatie willen ze binnen en buiten de industrie de productie en toepassing van duurzame stoffen aanmoedigen.

Heimtextil x Studio Urquiola 2025 belooft een onmisbaar evenement te zijn voor iedereen met een passie voor stoffen, design en duurzaamheid, zo stelt Heimtextil. De beurs vindt plaats van 14 tot en met 17 januari 2025 in Frankfurt.

heimtextil.messefrankfurt.com