De slaapkamer wordt voor steeds meer mensen een volwaardige woonruimte en als zodanig ingericht. imm vologne haalt de drie belangrijkste en meest duurzame slaaptrends naar voren: Sleep in Style, Sleep Sustainably en Sleep Better.

Im Schlafzimmer möbelt es. Dit zinnetje hoeft eigenlijk niet vertaald te worden. Met gestoffeerde meubelen, multifunctionele items en designcollecties bedden wordt de slaapkamer steeds meer een soort woonkamer met een bed. Voeg daar wanddecoratie uit natuurlijke materialen en in de meest actuele kleuren aan toe en de tweede woonkamer is een feit. Een statement piece, in goed Nederlands.

De slaapkamer wordt een woonkamer | Trend: Sleep in Style

Alleen maar slapen, daar is de slaapkamer niet meer voor bedoeld: relaxen, lezen, kleedkamer, soms ook werkplek (en dan niet in de betekenis van het oudste beroep ter wereld). De slaapkamer heeft een representatieve functie, dus de stofzuiger en reiskoffers er opbergen is er niet meer bij. De slaapkamer van nu wordt niet zelden professioneel ontworpen en ingericht, nat als de woonkamer en de keuken of badkamer. Het is ook geen afgescheiden deel meer van de woning, zoals vroeger, het mag gezien worden. “Dat maakt de slaapkamer ook interessant voor designers en dus voor ons als beurs die zich onder andere op designers richt”, aldus imm cologne Director Claire Steinbrück. “En precies daar ligt onze kracht: in Keulen laten we niet alleen de technische kant van slapen zien of wat er esthetisch mogelijk is aan slaapkamermeubilair, we laten ook de context met andere meubelen zien die steeds vaker hun weg naar de slaapkamer weten te vinden. En we krijgen de bezoekers die daar mee werken: vertegenwoordigers van textielmerken, stylisten, creatieve geesten.”

Slaapkamers lijken steeds meer op de klassieke boudoirs uit de barokperiode, de 19e eeuw en de periode tot en met de jaren 30. Luxueus, gericht op veel tijd doorbrengen in deze ruimte. Niet alleen de bedden worden steeds groter, hoger en pompeuzer waarin mensen urenlang rechtop zitten, ook de gestoffeerde meubelen in de moderne slaapkamer staan er om veel tijd op door te brengen. Een daybed of chaisse longue, loungestoelen, poefen. Ook de opmaaktafel en de ouderwetse kabinetten keren terug in de moderne slaapsalon. Bijzettafels, commodes en consoles, vloeren en wanden worden verfraaid met karpetten en behang, bloembakken en schilderijen of foto’s op groot formaat.

De slaapkamer wordt groener | Trend: Sleep Sustainably

Welke opties heeft de interieurbranche om de slaapkamer en matrassen duurzaam te produceren om zo tegemoet te komen aan de stijgende vraag naar groen wonen? Welke concepten zijn er al? De slaapkamer van de toekomst is gezond, duurzaam, laat zich recyclen, het liefst circulair. Een ecologisch bewustzijn is niet langer links of elitair maar staat middenin de maatschappij. Het maakt deel uit van de moderne lifestyle. Duurzaam aanbod wordt daarmee een economische factor die niet meer vermeden kan worden door producenten. Duurzame grondstoffen, duurzame productie: steeds meer regel dan uitzondering, zeker bij slaapmeubelen en matrassen. Er zijn veel vernieuwingen in deze branche en deze zijn te zien tijdens de imm cologne 2022.

De beurs vervult naar eigen zeggen een communicatieplatform richting meer duurzaamheid. Hergebruik, het ontwikkelen van nieuwe materialen, de beurs laat het zien, zwengelt de discussie aan en inspireert. Juist de beddenbranche blijkt meer geneigd te zijn tot vernieuwing dan aanvankelijk gedacht. Duurzaamheid is voor de hele imm cologne een belangrijk thema geworden, met dank aan deze branche.

Methoden om te verduurzamen zijn er in vele varianten. Klimaatneutrale producten, klimaatneutraal produceren waarbij onvermijdbare uitstoot wordt gecompenseerd door het ondersteunen van klimaatprojecten. Het optimaliseren van de leveringsketen of het overstappen op gerecyclede materialen, zoals plastic afval uit zee. Of niet overstappen maar van begin af aan duurzaam produceren. Juist bij de productie van matrassen wordt steeds vaker ingezet op het uitbannen van CO2 en het toepassen van natuurlijke materialen. “Productontwikkelaars moeten matrassen opnieuw verzinnen”, zegt Martin Auerbach, directeur van de Duitse producentenvereniging van matrassen. “De eerste vraag: uit welke materialen en met welke techniek kan ik mijn product zo maken dat het in de kringloop blijft? De volgende stap: vanuit deze basis de productie aanpassen en de handel en de consumenten er bij betrekken.” Want er komt een generatie consumenten aan voor wie een groen geweten van producenten vanzelfsprekend is. In een duurzaam ingerichte slaapkamer is het niet alleen gezonder slapen maar ook duurzamer en dat levert minder slapeloze nachten op.

Het slapen van de toekomst | Trend: Sleep Better

Hoe optimaliseer je slapen? Voor het perfecte slaapaanbod zoekt de interieurinrichter naar de magische formule. Ergonomische, mechanische functies worden meer en meer overgenomen door elektronische smart functions. Deze zorgen voor het automatisch monitoren en aanpassen van de matras tijdens de slaap. Maar ook bij het verkopen van slaapsystemen gaat het er steeds digitaler en slimmer aan toe.

Te weinig slaap is slecht voor de gezondheid. We weten het allemaal, zeker sinds de pandemie: te weinig slapen verlaagt het immuunsysteem en verhoogt de kans op besmetting. Toch wordt er alleen maar minder geslapen. Oververmoeidheid leidt tot gewichtstoename, zo wordt er gewaarschuwd. Hierdoor neemt de kans op hart- en vaatziekten ook toe. Diabetes eveneens. Goed en voldoende slapen is dus een groot goed en wordt begeerd door consumenten: slechts een derde van alle volwassenen haalt de benodigde acht uur per dag. In Duitsland geeft zelfs de helft van de bevolking aan slaapproblemen te hebben.

De hedendaagse prikkel- en stressgevoelige levensstijl, mede gevoed door (social) media wordt als oorzaak hiervoor gezien, en terecht. Uitschakelen van de telefoon of tablet valt velen zwaar, zeker in deze corona tijd. Er wordt druk gepraat over hoe slaapsystemen kunnen bijdragen aan optimaal slaapcomfort. “Slapen is weer belangrijk“, zo concludeert Claire Steinbrück, Director imm cologne. “Maar in onze complexe wereld wordt het steeds lastiger om goed te kunnen slapen. Een uitdaging voor matrassen- en beddenfabrikanten om de kwaliteit van slapen te verhogen.”

Er is een trend gaande van lucide dromen: mensen weten dat ze aan het dromen zijn en dus ook aan het slapen zijn. Onze afhankelijkheid van slapen zal in de toekomst ook niet veranderen, zo menen slaapexperts. Maar de trend van thuiswerken en de klimaatverandering (buiten steeds warmer) zouden wel eens kunnen leiden tot een groei in middagslapen, ook in het noorden van Europa. Powernaps, inderdaad, zowel in openbare ruimten (zie de slaapcapsules op de grote luchthavens) als op een daybed thuis. Het bed van de toekomst combineert persoonlijke instellingen met slimme elektronische ondersteuning voor een optimaal slaapcomfort. Het bed wiegt je in slaap, laat je goed doorslapen, speelt in op draaien van het lichaam van rug naar zij naar buik en weer terug, regelt de temperatuur en de ventilatie en grijpt in bij onrustig bewegen of snurken door het liggen aan te passen.

Voor gebruikers met een voorkeur voor gimmicks of voor puristen die zich strak aan het advies van de slaapcoach houden, de slimme techniek wordt een onderdeel van alle slaapsystemen, ook als analyse- en adviesmachine. Want de branche verkoopt al lang geen goed bed meer, maar een goede slaap.

www.imm-cologne.de