Duurzaamheid is een thema dat door de hele keten van textiel loopt en dat vernieuwing op alle niveaus genereert. Heimtextil in Frankfurt van 21 tot en met 24 juni zal een platform zijn voor duurzame vernieuwing in de textielbranche, zo gelooft organisator Messe Frankfurt.

Milieuvervuiling, microplastics en een (te) hoge waterconsumptie plus hoe dan ook gestegen consumptie is dat wat de textielbranche op dit moment bezighoudt. De productie van textiel vereist veel grondstoffen en dat vormt een probleem in deze tijden van stijgende prijzen en supply bottlenecks. Daarom speelt het thema van een circulaire economie al zeker 10 jaar in textielkringen: grondstofverbruik verminderen, verduurzamen van producten en productiemethoden. Met gezond verstand recyclen en hergebruiken. Tegelijkertijd de CO2 uitstoot en de hoeveelheid afval verminderen. Het zijn activiteiten waar textielfabrikanten zich al langer op richten dan menig andere industrie.

Zo laat de Spaanse fabrikant Francisco Jover (Hall 4.1, C14) zien hoe 99 procent van de gebruikte energie van zonnecollectoren op het fabriekspand komt en dat het 100 procent recyclet van het gebruikte papier, plastic en karton. Lech Fabrics (Hall 4.1, C91) laten PET garens zien. Er zijn meer bedrijven die dit doen, uiteraard, maar Lech zegt 94 procent van de waterconsumptie te besparen, 60 procent van de gebruikte energie en 32 procent minder CO2 uit te stoten door het gebruik van gerecycled PET voor de garens bij het produceren van stoffen. Dit in vergelijking met de traditionele productie van stoffen uit virgin polyester garens. Dit zijn aanzienlijke verschillen.

De Lenzing Group uit Oostenrijk produceert houtpulp en garens en brengt de gehele keten van de productie van textiel en nonwovens waaraan zij toeleverancier zijn nauwkeurig in kaart om zo pijnpunten waar vervuild wordt op te sporen en op te lossen. Het trio beurzen van juni in Frankfurt (naast Heimtextil ook Techtextil en Texprocess) besteeds aandacht aan leverketens voor de textielindustrie. Ook tijdens de Heimtextil Conference Sleep & More (Hall 3.0 D41) met lezingen op woensdag en donderdag komt dit thema (plus dat van de circulaire economie) aan bod.

Heimtextil beschouwt duurzaamheid niet als een trend maar als de basis van de industrie voortaan. Onder de titel Next Horizons zijn innovatieve producten te zien in Hall 4.0: trendkleuren, materialen, duurzaamheid. Green Village (Hall 3.0 Stand D51) informeert over labels en certificaten voor textiele producten en productieprocessen. Dan is er nog de SDG (Sustainable Development Goals) Lounge in Hall 3.0 voor netwerken en overleggen. De online Green Directory is een gids voor het herkennen van Hiervoor zijn ook Green Tours op poten gezet.

Overigens hebben zo’n 2.200 internationale bedrijven zich al opgegeven voor Heimtextil 2023 (10 tot en met 13 januari), al 8 maanden voor aanvang. Dat is al 75 procent van het aantal bedrijven dat deze keer in juni meedoet. Het laat zien hoe belangrijk Heimtextil als beurs wordt gezien in de textielbranche. De Heimtextil Summer Special is dus van 21 tot en met 24 juni aanstaande.

www.heimtextil.de