Restaurants zijn weer open, openbaar vervoer rijdt weer en het aantal passanten in  winkelstraten is ook weer zoals vanouds. “China heeft het leven weer opgepakt alsof er nooit een coronavirus geweest is,” zegt Yvonne van Opdorp, productdesigner en interior stylist bij InteriorTrendzt. Voor fabrieken in Azië ontwerpt ze interieurproducten en is ze vaak in China te vinden. Yvonne houdt ons steeds op de hoogte van wat er in China gebeurt. Met dank aan de redactie van ons zusterblad Home Deco Business Magazine.

“Met een app kunnen mensen op straat aantonen dat ze gezond zijn. Is dit niet het geval dan blijven ze thuis. Op stations, luchthavens en bij drukke gelegenheden wordt de temperatuur gemeten. Hiervoor loop je door een poort die automatisch jouw temperatuur weergeeft.  In het land dat drie maanden voorloopt op Europa is een aantal aanpassingen doorgevoerd. Musea en monumenten zijn open, maar de entreeticket koop je vooraf. Slechts 70 procent van de bezoekers wordt nog toegelaten als we dit vergelijken met het aantal voordat de coronacrisis uitbrak.”

“Zo verwachten de instanties dat er meer afstand gehouden kan worden. In de winkelstraten is groepsvorming nog steeds verboden. Restaurants zijn open, er wordt geprobeerd een meter afstand te houden, maar de bevolking is er niet meer zo strikt in. Obers dragen handschoenen, maar dat was pre-corona ook al. Daarnaast zijn er schermen van plexiglas tussen de tafels geplaatst. Toch vinden mijn Chinese contacten dat er in China niet zo veel veranderd is in vergelijking met voor de virusuitbraak. Het enige grote verschil is wel dat de export nu stilligt.”

“De fabrieken hebben het zwaar. Bij de meeste bedrijven werkt het personeel maar voor 50 procent van de werktijd, omdat er minder orders zijn en de producenten zo de kosten kunnen verlagen. Dit houden ze, zoals het er nu uitziet, nog wel even vol. Ik verwacht dat over een à twee maanden de lopende orders uitgeleverd zijn. Alle hoop is gevestigd op de verkoop van woonproducten via digitale catalogi. Er worden wel nieuwe producten ontwikkeld, maar niet in het tempo dat ik gewend ben. Iedereen wacht af.”

“De Canton Fair in Guangzhou gaat hopelijk door als er weer gevlogen wordt en als de quarantaine voor buitenlanders die China binnenkomen, wordt afgeschaft. Kortom, het is een onzekere periode, waarin plannen maken nog niet mogelijk is.”

“Voor Nederland zie ik wel kansen na onze intelligente lockdown. Veel consumenten zullen zuinig zijn, omdat ze nog niet weten wat hen te wachten staat. Toch verwacht ik dat ze het geld dat ze normaal aan hun vakantie besteden, nu aan ‘wonen’ uit zullen geven. Doordat ze veel tijd thuis doorgebracht hebben, zagen ze wat er allemaal aangepast zou kunnen worden om het interieur nog sfeervoller te maken.”