Hilding Anders is begonnen met de productie van (chirurgische) mondmaskers in drie fabrieken, met plannen voor verdere uitbreiding. 

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) beveelt het dragen van een masker in bepaalde situaties aan en sommige landen hebben het dragen van een masker verplicht gesteld voor medewerkers in fabrieken. Collega’s in verschillende Hilding Anders-fabrieken hebben de mogelijkheid besproken om deze chirurgische maskers zelf te produceren door onze eigen naaicapaciteit, onze toegang tot grondstoffen en onze kennis over bed- en matrashygiëne te combineren en in te zetten. 

Damir Matijević en Petr Vašíček, General Managers in Kroatië en Tsjechië, waren de eersten die met dit initiatief begonnen. Binnen enkele dagen zijn de fabrieken in Prelog (Kroatië) en Roztoky u Jilemnice (Tsjechië) begonnen met de productie van chirurgische basismaskers. Al snel werd duidelijk dat er ook een externe mogelijkheid is voor de verkoop van dergelijke maskers aan derden. We hebben al de eerste externe bestellingen ontvangen en zelfs enkele eerste leveringen gedaan. De chirurgische maskers worden in Tsjechië geproduceerd in wit of met kleur. 

Vroomshoop (Nederland) is inmiddels ook begonnen met de productie van mondmaskers, al is het in eerste instantie voor gebruik door onze Nederlandse collega’s en hun families. Ook hier zijn contacten gelegd met de verschillende autoriteiten, echter is nog onduidelijk of er verkoop uit voort zal vloeien. 

De geproduceerde maskers in de plants in Tsjechie en Kroatie bestaan uit twee lagen (katoen en een niet-geweven stof), die worden bevestigd met katoen of elastische banden. Ze zijn wasbaar op 95°C en dus herbruikbaar. 

De maskers die geproduceerd worden in Nederland bestaan ook uit twee lagen. Katoen met een anti-bacteriële finish in combinatie met een niet-geweven stof. De maskers zijn wasbaar op 60 graden en dus herbruikbaar. 

Na de marktintroductie in Kroatië en de Tsjechische Republiek, waar de betrokken autoriteiten zeer behulpzaam en snel hebben gereageerd, staat Hilding Anders in contact met de autoriteiten in verschillende Europese landen om de nodige certificaten te verkrijgen, waarbij gebruik wordt gemaakt van de versnelde procedures die onder de huidige omstandigheden in veel Europese landen zijn ingevoerd. 

De Tsjechische en Kroatische collega’s bouwen snel hun capaciteit op om binnenkort grotere hoeveelheden te kunnen leveren. In de fabrieken wordt de productie van onze kernproducten voortgezet en deze zal niet worden beïnvloed door de extra productie van gezichtsmaskers. Ook andere Hilding Anders-fabrieken onderzoeken deze productiemogelijkheid om de aanzienlijke productiecapaciteit van het bedrijf optimaal te benutten. 

Naast chirurgische maskers onderzoeken we ook aanverwante mogelijkheden die dicht bij onze core business liggen, zoals bijvoorbeeld medische bedden of beschermende pakken voor medisch personeel. 

Hoewel deze tijdelijke verandering in de productie een aantal zakelijke mogelijkheden biedt en de fabrieken helpt om goed gebruik te maken van het bestaande personeelsbestand, zijn wij als Hilding Anders ook actief op zoek naar manieren om lokale gemeenschappen te ondersteunen of andere relevante activiteiten te ontplooien. 

” Dank u voor uw creatieve en innovatieve geest. Dit is uiterst belangrijk, vooral in de huidige situatie. Deze initiatieven zijn in alle opzichten geweldig: goed voor de samenleving, goed voor de werkgelegenheid, goed voor het bedrijfsleven. ” 

Henrik Sjögren, CEO