Haarlem, 19 oktober 2021 – IKEA en de Nederlandse ontwerper Sabine Marcelis kondigen een collectie aan die licht op speelse wijze tot leven brengt. Van glazen en schalen tot spiegels en lampen – met deze collectie laten zij de kracht van direct en indirect licht in huis zien. Ook benadrukken ze de schoonheid van licht en de positieve impact die het heeft op de gemoedstoestand van mensen. De collectie staat gepland voor oktober 2022.

Met de collectie kijken IKEA en Sabine Marcelis naar de rol van licht in huis. “Met deze bijzondere collectie willen we ontdekken hoe licht speelt met textuur, kleur en verschillende materialen”, zegt Henrik Most, Product Design Leader IKEA of Sweden. De collectie bestaat grotendeels uit een beperkte oplage, met enkele items die voor langere termijn aan het assortiment van IKEA worden toegevoegd.

Emotionele waarde
De collectie bestaat uit verlichting en andere opvallende producten voor het interieur, die een emotionele en functionele waarde hebben. Sabine Marcelis: “Licht, en designobjecten met geïntegreerd licht, zijn veel meer dan functionele producten voor in huis. Licht heeft impact op hoe we ons voelen, het creëert sfeer. Direct en indirect licht kunnen verrassende effecten hebben, die onze omgeving harmoniseren en versterken. Met de collectie wilde ik onderzoeken hoe licht getransformeerd kan worden in iets dat niet enkel functioneel is. Licht heeft de kracht om de uitstraling en sfeer in huis positief te veranderen.”

Sabine Marcelis
Het werk van Sabine Marcelis bestaat uit producten, installaties en ruimtelijk design en wordt gekenmerkt door simpele vormen. Deze vormen laten de materialen waarvan ze zijn gemaakt goed tot uitdrukking komen. Ze wil door middel van haar design bijzondere ervaringen creëren. Het is de tweede keer dat IKEA en Marcelis samenwerken – de eerste keer was voor de IKEA Art Event 2021 collectie.