Advertentie

Maersk: ‘beste jaarcijfers ooit’

AP Moller-Maersk meldt over 2022 het beste bedrijfsresultaat ooit: 30,9 miljard dollar op een omzet van 81,5 miljard dollar. Dat melden de collega’s van vakblad NTransport. Voor dit jaar verwacht de rederij echter dat deze omzet krimpt tot maximaal 5 miljard vanwege de afzwakkende containervaartmarkt.

Maersk boekte in 2022 een omzet van 81,5 miljard dollar. Het is een nieuw record voor het bedrijf en een stijging van 32 procent ten opzichte van het jaar ervoor. Nog een jaartje eerder, in 2020, was de omzet van de scheepvaartgroep iets minder dan 40 miljard dollar.

Het resultaat is in een jaar tijd verdubbeld. De ebit van Maersk steeg van 19,7 miljard dollar in 2021 tot 30,9 miljard dollar in 2022, een groei van 57%.

De miljarden voor Maersk zijn hoofdzakelijk te danken aan de hoge vrachttarieven binnen de divisie Ocean, en dan met name in de eerste helft van het jaar.

De divisie Logistics & Services noteert de sterkste groei: hier steeg de omzet met 47% tot 14,4 miljard dollar in 2022. Toch vormt die divisie goed nog geen vijfde van de totale inkomsten van Maersk. De grootste divisie is Ocean, de omzet hier komt in 2022 uit op 64,3 miljard dollar.

Door de vertraging van de wereldeconomie verwacht Maersk voor het komende jaar niet opnieuw een monsterwinst te zullen maken. De krimp binnen de zeevrachtdivisie werd al zichtbaar in het vierde kwartaal van 2022.

Maersk geeft een ebit-prognose voor 2023 tussen de 2 en 5 miljard na een ‘normalisering’ van de markt. Op het gebied van zeevracht verwacht AP Moller-Maersk een krimp van maximaal 2,5%.

Over de auteur

Archieven

Blijf op de hoogte!

Gratis e-mail nieuwsbrief!

Laat je e-mailadres achter en ontvang dagelijks ontbijtnieuws in je mailbox!

You have Successfully Subscribed!