De verwoestende oorlog in Oekraïne is een menselijke tragedie, en ons diepste medeleven en onze grootste bezorgdheid gaan uit naar de miljoenen mensen die getroffen zijn. De onmiddellijke acties van de Inter IKEA Groep en de Ingka Groep zijn erop gericht om de persoonlijke veiligheid en zekerheid van IKEA medewerkers en hun gezinnen te ondersteunen en dat zullen blijven doen.

De oorlog heeft al een enorme menselijke impact gehad. Ze leidt ook tot ernstige verstoringen van de bevoorradingsketen en de handelsvoorwaarden. Om al deze redenen hebben de bedrijfsgroepen besloten om de IKEA activiteiten in Rusland tijdelijk stop te zetten.

Dit betekent dat:

Inter IKEA Groep de beslissing heeft genomen om alle export en import in en uit Rusland en Wit-Rusland te pauzeren. De Inter IKEA Groep heeft besloten om alle productieactiviteiten van de IKEA Industrie in Rusland te onderbreken. Dit betekent ook dat alle leveringen van alle onderleveranciers aan deze eenheden worden gepauzeerd.

De Ingka Groep heeft besloten alle IKEA Retail activiteiten in Rusland te pauzeren, terwijl de winkelcentra Mega open zullen blijven om ervoor te zorgen dat de vele mensen in Rusland toegang hebben tot hun dagelijkse behoeften en eerste levensbehoeften zoals voedsel, kruidenierswaren en apotheken.

Deze beslissingen hebben een directe impact op 15.000 IKEA medewerkers. De ambities van de bedrijfsgroepen zijn gericht op de lange termijn en we hebben gezorgd voor werk en inkomensstabiliteit voor de onmiddellijke toekomst en bieden steun aan hen en hun gezinnen in de regio.

Binnen IKEA zijn al verschillende initiatieven gestart om, samen met gevestigde humanitaire organisaties, de getroffen mensen te ondersteunen met noodhulp in de meest noodlijdende regio’s.

Donatie

IKEA Foundation, gefinancierd door Ingka Foundation, heeft vandaag een onmiddellijke donatie aangekondigd van 20 miljoen euro voor humanitaire hulp aan mensen die onder dwang ontheemd zijn geraakt als gevolg van het conflict in Oekraïne. Dit is een reactie op een noodoproep van UNHCR, de vluchtelingenorganisatie van de VN, om haar hulp en bescherming aan mensen die getroffen zijn door het conflict in Oekraïne op te voeren.

Daarnaast verlenen de Inter IKEA Groep en de Ingka Groep in eerste instantie elk 10 miljoen euro om de UNHCR, Save the Children en andere organisaties die op de lokale markten actief zijn, te ondersteunen met producten en andere hulp.

”De situatie is uiterst kritiek en snel evoluerend. De ondernemingsgroepen zijn vastbesloten om in deze realiteit te navigeren, met het belang van de mensen als hoogste prioriteit.”

Russen massaal naar IKEA op laatste dag voor sluiting

Het was donderdag een drukte van jewelste in de Russische IKEA. Vanwege sancties tegen Rusland blijven alle zeventien winkels in dat land vanaf vrijdag gesloten. IKEA stopt ook met de productie van goederen in Rusland en Belarus. Zie hier de video bij onze collega’s van NU.