Het is misschien ongepast of te vroeg om nu al over de gevolgen van de Russische inval in Oekraïne na te denken in termen van levertijden, maar de Bega meubelgroep in Duitsland heeft al een brief gestuurd aan haar dealers over de invloed van de oorlog.

Letterlijk staat in deze brief het volgende: “De overval van Rusland op Oekraïne zorgt voor een gevoel van machteloosheid. De oorlog gaat duizenden mensenlevens kosten, een grote stroom van vluchtelingen op gang brengen en gaat Europa totaal veranderen. De Bega-Gruppe heeft omvangrijke zakelijke banden met alle partijen en we vrezen ingrijpende gevolgen voor onze bedrijfsvoering.” Op de foto hieronder een voorbeeld uit het Bega assortiment.

“Op dit moment zijn alleen de leveringen vanuit Oekraïne gestopt. De leveringen uit Rusland en Witrusland zijn nog niet onderbroken. Er zijn echter grote vertragingen wegens een gebrek aan vrachtauto’s en dagenlange wachttijden bij de Poolse grens. De eerste productievermindering in Witrusland is te verwachten over enkele dagen. Dit komt omdat de overheid van Witrusland een mobilisatie heeft afgekondigd waardoor een deel van het productiepersoneel onder de wapenen moet.”

“Hoewel Polen niet direct bij het conflict betrokken is merken wij al de eerste uitwerking bij onze Poolse leveranciers. Niet iedereen weet dat er meer dan een miljoen Oekraïeners als gastarbeider werken in de meubelindustrie, bij toeleveranciers en in het transport. Zeer velen van hen zijn inmiddels teruggekeerd naar hun vaderland om zich bij het strijdende leger aan te sluiten of om gewoon bij hun familie te zijn. Velen rijden terug om hun familie op te halen en uit het land te krijgen. Mannen van tussen de 18 en 60 jaar oud mogen, eenmaal ingereisd, het land echter niet meer verlaten en zij worden gemobiliseerd bij de strijdkrachten.”

“De missende Oekraïense medewerkers plus het extreem hoge aantal corona besmettingen in Polen zorgen voor productievermindering aldaar. Ook de chauffeurs die zijn teruggegaan en niet meer kunnen terugkeren naar Polen zorgen voor problemen bij het transport vanuit Polen naar Duitsland.”

“Het grootste risico op uitval van levering vanuit Rusland en Witrusland zijn de economische sancties tegen deze landen. Het SWIFT betalingssysteem heeft Rusland grotendeels buitengesloten (inmiddels geheel) en hierdoor stoppen alle leveringen vanuit Rusland per direct. Omdat wij de rekeningen van de Russische fabrikanten niet kunnen betalen door deze uitsluiting. Hetzelfde geldt voor betalingen aan Witrusland (dat ook inmiddels door SWIFT is geblokkeerd). Een referendum in Witrusland heeft er nu voor gezorgd dat zij aan de zijde van Rusland atoomwapens mobiliseert om gezamenlijk de strijd tegen Oekraïne voort te zetten.”

“Wij zijn, zolang dit nog mogelijk is, met onze vrienden en partners in Oekraïne in constant contact. We informeren ons dagelijks over de situatie van onze Russische en Witrussische leveranciers. Zodra we concrete uitval en vertraging kunnen melden zullen we dit doen. We hopen dat de strijd snel wordt gestaakt en dat het bloedvergieten in Oekraïne snel stopt. De Bega-Gruppe treurt om de doden bij dit conflict. We zijn solidair met het Oekraïense volk, hun vlag wappert aan de mast op ons hoofdkantoor.”