Gezien de recente ontwikkelingen wat betreft het aantal besmettingen binnen en buiten Duitsland hing deze mededeling al een tijd in de lucht: imm Cologne 2022 gaat helaas niet door.

Oorspronkelijk gepland van 17 tot en met 23 januari in Keulen was het al enige weken stil rondom de beurs. Waar andere beursorganisaties hun geplande evenementen voor begin januari moesten schrappen van de beursagenda (denk aan Domotex in Hannover en Heimtextil in Frankfurt) bleef men in Keulen schijnbaar optimistisch over het doorgaan van de beurs. Op de site van de Duitse beurzenvereniging AUMA was echter al op kaarten te zien hoe de landen rondom Duitsland steeds meer rood kleurden, met Polen als recente toevoeging. Rood zou inhouden: een quarantaineverplichting. Zuid-Afrika was (en is) donkerrood: een inreisverbod. Amerikaanse, Chinese en Italiaanse bezoekers en exposanten hadden al aangegeven ook deze keer over te slaan. De deadline voor afzeggen als deelnemer was 18 november en veel bedrijven hebben zich voor deze dead line afgemeld. In totaal 29 Nederlandse bedrijven hadden zich nog wel aangemeld voor deelname aan deze editie.

De beslissing om de beurs niet te laten doorgaan is door Koelnmesse genomen in overleg met de VDM (Vereniging Duitse Meubelindustrie) en met andere vertegenwoordigers van de internationale meubelbranche. “Deze stap beperkt zich nadrukkelijk tot imm Cologne, de andere voorjaarsbeurzen staan nog steeds op de planning”, aldus Koelnmesse Directeur Oliver Frese. De pandemie heeft zoals gezegd roet in het eten gegooid. De beurs alleen voor Duitstalige landen organiseren heeft geen zin, zo vindt ook de VDM. De beurs is een internationaal platform. “De actuele eisen van de interior design branche maken het ook onmogelijk om de beurs op een later tijdstip dit jaar te laten doorgaan. Deze zeer bittere beslissing was geen eenvoudige. Het is echter onze plicht om dit te doen in nauw overleg met de branche. We scheppen hiermee ook duidelijkheid voor de exposanten en de bezoekers.  In de huidige situatie de beurs laten doorgaan is geen optie”, aldus Frese die aangeeft dat in 2022 voor exposanten van bijvoorbeeld outdoor meubilair de spoga+gafa een alternatief kan zijn en ook de Orgatec een platform kan zijn voor meubelleveranciers.

Het afzeggen van imm cologne 2022 heeft nogmaals geen gevolg voor de andere beurzen van Koelnmesse, zo benadrukt de organisatie. De beurzen afgelopen herfst hebben bewezen dat een beurs organiseren tijdens de pandemie goed mogelijk is, ook op internationaal niveau. Maar prestaties uit het verleden garanderen geen succes in de toekomst, dat blijkt nu eens te meer. Deze editie had 600 exposanten uit 50 landen, was daarmee al een stuk compacter dan normaal (wanneer er 1.600 deelnemers zijn) maar had wat betreft de eisen aan reinheid en veiligheid prima gehouden kunnen worden volgens de regels van Noordrijn Westfalen, het bondsland waar Keulen in ligt. Tot half oktober zag het er nog goed uit voor de beurs, maar de afgelopen maanden is het aantal besmettingen in binnen- en buitenland simpelweg te hard gestegen.

De organisatie is in samenspraak met de VDM al druk bezig met een editie voor 2023 en bedankt de deelnemers, bezoekers en andere betrokkenen voor hun belangstelling en trouw aan de beurs tijdens de afgelopen moeilijke maanden.

In reactie op het niet doorgaan van de beurs zegt deelnemer Bodilson bij monde van Denise Aartsen: “We wisten al van de besprekingen bij de Duitse overheid over het al dan niet doorgaan van de beurs, maar evengoed is het heelspijtig. Dit is de tweede keer dat de beurs niet doorgaat. We hadden in voorbereiding al onze Duitse relaties bezocht om hen te triggeren voor een beursbezoek. Een beurs als imm cologne is voor ons ook de gelegenheid om nieuwe internationale contacten te leggen en dat valt nu weg. Voor onze Nederlandse en Belgische relaties gaan we de nieuwe collectie laten zien in onze showroom in De Woonindustrie in Nieuwegein, rond dezelfde tijd als dat we in Keulen zouden hebben gestaan. Voor onze buitenlandse relaties gaan we een creatief alternatief verzinnen.”

Fedor Lange, namens de Belgische Mecam Group:”We vroegen ons in aanloop naar de beurs al af hoe zinvol het was om er te gaan staan. Het vrijblijvende beursbezoek was door de pandemie omstandigheden al in het gedrang gekomen. Nu is de beslissing eigenlijk voor ons genomen, maar het blijft jammer dat de beurs niet doorgaat. Met name voor de Duitse markt is dit voor ons een zeer belangrijke beurs, ik vermoed dat er nu meer maatwerk in de bezoeken aan klanten daar zal moeten worden geboden. Maar dan wel met in het achterhoofd dat bij ons alle reizen tot eind januari nu zijn afgezegd. Voor de Nederlandse klanten: enkele weken nadat Keulen zou hebben plaatsgevonden zijn er de Voorjaarsdagen in Meubelhart Beusichem waar we een permanente showroom hebben. Dus een goede gelegenheid om de nieuwste modellen alsnog goed te kunnen zien en ervaren.”

Maarten van de Goor van Jess reageert spontaan met een begrijpelijke krachtterm in drievoud waarna hij zegt: “We hadden al een vermoeden dat het niet zou doorgaan, maar het is toch jammer. Maar op een beurs staan waar niemand naar toe kan komen heeft voor niemand zin. We kijken al verder: van 8 tot en met 12 februari staan we op de beurs in Stockholm (Stockholm Furniture Fair) waarvan ik vermoed dat deze wel doorgaat. De Scandinavische landen hebben de situatie goed onder controle. Voor de Duitse markt zijn we in overleg met een aantal andere Nederlandse leveranciers voor een gezamenlijk evenement verderop in het jaar, ofwel hier ofwel in Duitsland.”