Aan het begin van het nieuwe jaar presenteert de grootste vakbeurs voor het interieur van Duitsland de trends van het komende seizoen en zal de beurs opnieuw het trefpunt zijn voor de internationale inrichtingsbranche. Met als hoofdthema Connecting Communities nodigt imm cologne uit tot ontdekken van nieuwe collecties, het uitwisselen van gedachten en het leggen van nieuwe contacten.

Met 14 tot en met 18 januari keert de beurs terug naar de vaste datum uit het verleden. Met nieuwe formaten wil de beurs de veelzijdigheid van wonen en inrichten nog meer benadrukken. Met The Circles zijn er nieuw vormgegeven content- en eventplatforms in de hallen van het beurscomplex in Keulen. Matthias Pollmann, directeur van organisator Koelnmesse: “Deze centrale meeting points laten onder andere woonvernieuwingen en het verdwijnen van grenzen tussen kunst en design zien. Met de internationale deelnemers en The Circles wordt de beurs in Keulen weerd de hotspot voor de laatste woontrends.”

Op imm cologne 2024 is een verandering zichtbaar in de wooncultuur: traditionele grenzen tussen marktsegmenten verdwijnen, thuis is een multifunctionele ruimte voor wonen en werken, de badkamer wordt een eigen spa, de keuken wordt een binnentuin en de tuin wordt nog meer een groene woonkamer. Vele exposanten tonen innovatieve oplossingen met multifunctionele meubelen voor wonen en werken, weerbestendige sofas voor binnen en buiten en flexibele, modulaire inrichtingsconcepten voor verschillende ruimten en budgetten.

Duurzaam wonen blijft een centraal thema tijdens imm cologne. De branche zet versterkt in op een productiekringloop (circulariteit) om de levensduur van meubelen te verlengen. Circulaire tafels, stoelen en sofas uit hergebruikte reststoffen of bio-materialen zien we steeds meer in de markt. Milieukeurmerken en certificaten bieden oriëntatie bij de keuze van duurzame meubelen en naast ecologische factoren wordt er ook rekening gehouden met aspecten als gezond wonen. Duurzaamheid, circulariteit en een lange levensduur beïnvloeden niet alleen de keuze voor meubelen maar bepalen ook de kleuren en vormen van meubelen. Daarbij zijn natuurlijke kleuren als algen- of aardetinten in trek. Het integreren van natuurlijke materialen zoals planten als kleurstof zorgt voor een verfrissende natuurlijkheid voor het inrichten. De vormen blijven zacht en rond: het (inmiddels slaapverwekkende) begrip organisch.

In tijden van onzekerheid wint het verlangen naar zich terugtrekken en geborgenheid aan betekenis. Een rustige en tactiele vormgeving bevordert een ontspannen woongevoel. Daarbij spelen materialen als hout, leer en natuursteen een grote rol en deze keren (al dan niet alleen optisch) terug in de afwerking van meubelen. De ruimten die ontstaan door met deze meubelen in te richten stralen warmte, aardsheid en verbondenheid uit. Er is een hang naar eenvoud waardoor het interieur ‘verslankt’, zoals de Duitsers het mooi zeggen: minder spullen dus. Nieuwe meubelen staan in het teken van het weglaten: compacte afmetingen, slanke vormen dus minimalistische stoelen, tafels en banken. Hierbij staat minimalisme niet alleen voor terughoudendheid maar ook voor tijdloze elegantie. U voelt hem al: het meubel kan wat vormgeving betreft langer mee zonder aan kwaliteit in te boeten en die langere levensduur is ook een vorm van duurzaamheid. Dit horen we eigenlijk al een jaar of vier, het klopt in principe ook, maar het zou leuk zijn om eens een andere boodschap op te kunnen schrijven.

Een trend is geen trend zonder een tegenbeweging en dit geldt ook voor het minimalisme en de geborgen aardetinten: krachtige, felle kleuren zetten zich af tegen het veilige kuddegedrag met knalrood, felgeel en limoengroen als contrast met het eeuwige taupe en terracotta. Vooral stoelen en banken in opvallende kleuren springen eruit en zorgen voor een vrolijke noot tussen al het ingetogen gesomber. Dit en andere trends zijn te zien in januari in de Rijnmetropool. De beurs zal opnieuw een afspiegeling van de huidige woonbranche zijn en is alleen daarom al de moeite van het bezoeken meer dan waard.

www.imm-cologne.com