In memoriam Arij van Bree (1927-2019)

Afgelopen maandag overleed op 91-jarige leeftijd, geheel onverwacht, Arij van Bree. 

Het is moeilijk voor te stellen dat mensen die al enige tijd meelopen in de meubelbranche hem niet kennen. Nog op hoge leeftijd bezocht hij zijn klanten namens Bree’s New World, het bedrijf van zijn zoon Leen.

Arij van Bree was, zoals dat heet, gepokt en gemazeld in de meubelbranche. Met name de commerciële kant van het vak had zijn passie, want allereerst was hij koopman. 

Hij trad in 1947 in dienst bij Ouwenbroek’s Meubelfabriek, destijds een grote fabriek met enkele honderden werknemers in Vlaardingen. Arij was een verkoper pur sang. Hij trouwde met de dochter van eigenaar Jaap Ouwenbroek, en bij diens (vroege) overlijden werd hij algemeen directeur van de fabriek.

Misschien tegen wil en dank, want in het managen van zo’n groot bedrijf lag niet zijn echte passie. Bovendien braken er tijden aan waarin steeds duidelijker werd dat de grootschalige Nederlandse meubelproductie de internationale concurrentie steeds moeilijker aankon, gegeven de hier bestaande arbeidsvoorwaarden. De fabriek werd overgenomen en Arij van Bree kon zich weer full time bezighouden met zijn hobby: het bezoeken van klanten in Noord-Nederland, Zeeland en Noorwegen. Dit maal voor Bree’s New World, het bedrijf van zijn zoon Leen van Bree. 

Arij van Bree had een zeer goede reputatie, met name in de Scandinavische landen. Zijn contacten legden de basis voor een succesvolle samenwerking met o.a. Farstrup uit Denemarken. Het succes daarvan maakte het mede mogelijk dat Bree’s New World zich in zijn beginjaren tot een succesvolle speler op de meubelmarkt kon ontwikkelen. Van Bree droeg ook bij aan de totstandkoming van de collectie. Niet met het designersoog, maar met gevoel voor, en kennis van de processen op de winkelvloer.

Van Bree was een prototype van de Hollandse koopman. Hij was zich er sterk van bewust dat je je goed moest verdiepen in de situatie van de klant, wil je optimaal verkopen. Dat je een ander iets moet gunnen, wil jou iets gegund worden. Dat meubelhandel een samenwerking is, en geen strijd. Dat er zoiets bestaat als ethiek in de handel, en dat het hoog houden daarvan zich vertaalt in relaties en continuïteit. 

Arij van Bree was bovendien een mensenvriend, die betrokken was bij het persoonlijk leven van de mensen waarmee hij ook zakelijk te maken had. Dat voelde je, als je met hem sprak, op de beurs in Keulen, Brussel of Nieuwegein, of in de showroom in Vlaardingen. Er zijn veel mensen, in en buiten de branche, die iets van hem hebben opgestoken. Ze zullen hem missen.

Ad van Gaalen

 

Noot van de redactie:

Gelegenheid tot condoleren is vrijdag 3 mei van 19.30 tot 20.30 uur in Vaartland.

Vaartland Résidence
Appartement 530
Dillenburgsingel 9
3136 EA Vlaardingen 

 

De dienst van Woord en gebed, waarin zal voorgaan ds. Rianne Noordzij, wordt gehouden maandag 6 mei om 11.30 uur in de Grote Kerk, Markt 63 in Vlaardingen. 

De begrafenis zal aansluitend plaatsvinden om 13.00 uur op begraafplaats Holy, Olmendreef 150 in Vlaardingen. Na de begrafenis is er een informeel samenzijn bij Bree’s New World.

Wij wensen de familie van Bree heel veel sterkte met dit grote verlies.