De afgelopen maand is de stand van de interior index iets verbeterd. De barometer sloot de maand maart af op een stand van -7,3, dat is een lichte verbetering ten opzichte van de voorgaande maand. De verbetering wordt veroorzaakt door een minder sterke daling van het aantal woningtransacties. Het consumentenvertrouwen en de weekomzetmutaties van woondetaillisten liepen de afgelopen maand wel verder terug.

Weekomzetmutaties woondetaillisten
De index van de weekomzetmutaties van woondetaillisten daalde de afgelopen maand met 2 punten. Deze deelindicator is in maart daardoor uitgekomen op -27,3. 16 Procent van de woondetaillisten noteerde in maart een toename van de weekomzet tegenover 43 procent een daling. Van de woondetaillisten verwacht 14 procent dat in de komende maand de winkelomzet een stijging zal laten zien. De helft van de ondernemers voorziet de komende maand een omzetdaling.

%

woonwinkeliers die omzetstijging noteren

%

Woonwinkeliers die daling noteren

Consumentenvertrouwen in februari 2019

Consumentenvertrouwen in maart 2019

Consumentenvertrouwen
De stemming onder consumenten is in maart 2019 voor de achtste maand op rij negatiever dan een maand eerder, meldt het CBS. Het consumentenvertrouwen daalt 2 punten en komt uit op -4. Consumenten oordelen in maart negatiever over de economie dan in februari. Zowel het oordeel over de afgelopen als over de komende twaalf maanden verslechtert. Ook de koop- bereidheid neemt iets af in maart. Deze deelindicator komt uit op -4, tegen -3 in februari. Consumenten zijn negatiever over hun financieĢˆle situatie in de afgelopen 12 maanden. Verder vinden zij de tijd voor het doen van grote aankopen minder gunstig.

Producentenvertrouwen
Het producentenvertrouwen industrie is in maart 2019 nauwelijks veranderd ten opzichte van een maand eerder. Het vertrouwen ging van 6,3 in februari naar 6,1 in maart 2019, aldus het CBS. Producenten in de industrie waren in maart minder positief over de verwachte bedrijvigheid en de voorraden gereed product. Het oordeel over de orderportefeuille verbeterde. Er zijn meer ondernemers die verwachten dat hun productie de komende drie maanden zal toenemen dan ondernemers die een afname van de productie voorzien. Verder heeft het aantal ondernemers dat de orderpositie groot vindt de overhand op het aantal ondernemers dat de orderportefeuille klein acht, gelet op de tijd van het jaar. Tot slot is het aantal ondernemers dat de voorraad eindproduct als te klein beschouwt groter dan het aantal dat de voorraden te groot vindt.

Producentenvertrouwen februari 2019

Producentenvertrouwen maart 2019

Verkochte woningen in februari 2019

Woningmarkt
In februari 2019 zijn er volgens cijfers van het Kadaster 15.470 bestaande koopwoningen verkocht. Dat is 3,9 procent minder dan in dezelfde periode een jaar geleden. Ten opzichte van januari werden er in februari 2,3 procent meer bestaande koopwoningen verkocht in Nederland. De deelindicator van de woningmarkt staat op -3,9. Omdat de cijfers minder negatief zijn dan over het vierde kwartaal van 2018 (-14,6%) heeft deze deelindicator een positieve invloed op de barometerstand.

Han van Es

Han van Es

Marktonderzoeker

De Interior Index wordt samengesteld door Han van Es van Marktdata. Kijk voor de meest actuele stand op www.interiorbusiness.nl/index.