De beurs voor de toeleveringsindustrie van de meubelproductie en interieurbouw, interzum in Keulen, vestigt de aandacht op de noodzaak van een verplicht digitaal product paspoort dat aanstaande is.
“Digital Product Passport: Pathway to Circularity” is de titel van het Textile & Machinery Trend Forum tijdens de komende editie van interzum (20-23 mei in Keulen). Het draait hierbij vooral om de introductie van een digitaal product paspoort voor matrassen en gestoffeerde meubelen vanuit de EU. De beurs wil via deze presentatie de meubel- en matras sectoren inzicht geven in dit actuele onderwerp dat past in de transitie naar een circulaire economie.
Fabrikanten van matrassen en gestoffeerde meubelen hebben te maken met vele uitdagingen als het aankomt op recyclen. Het is vaak onduidelijk welke materialen deze producten bevatten en hoe deze effectief gerecycled kunnen worden. Deze Digital Product Passports (DPPs) zijn ontwikkeld om de informatie over deze materialen te verduidelijken aan iedereen: waar bestaan de gebruikte materialen uit, hoe is een product te repareren en hoe kan je het milieuvriendelijk weggooien of beter nog: hergebruiken?
Het Textile & Machinery Trend Forum hoopt antwoord te kunnen geven op hoe een DPP in elkaar zit, hoe je het opstelt en hoe je het geldig laat verklaren. Dit gebeurt in samenwerking met Vincentz Networks en draait om herleidbaarheid van producten: iedere stap van een productieproces moet inzichtelijk worden gemaakt op het gebied van economische, wettelijke en milieu bepalingen. Het DDP geeft ieder product een eigen digitale identiteit en biedt inzicht in de oorsprong, de gebruikte materialen en de impact op het milieu. Dit betekent voor fabrikanten meer intelligente data genereren over de eigen productieprocessen, het vereenvoudigen van de herleidbaarheid van materialen en het naadloos integreren van de organisatie in een circulaire economie. Voor consumenten biedt een DPP een krachtig instrument dat helpt bij het maken van keuzes voor duurzame producten. De volgens een standaard inzichtelijk gemaakte product data dragen bij aan het proces van recyclen waarin de interesse van consumenten groeiende is. We willen weten waar en door wie wat is gemaakt en hoe producten na hun levensduur opnieuw gebruikt kunnen worden. Dit verlangen naar inzicht is inmiddels geen hobby meer van een happy few maar een steeds breder groeiende vraag van consumenten.
Instituten als Heimtex (de Duitse vereniging van producenten van thuistextiel) stellen op dit moment de parameters op van een DPP, vooruitlopend op regelgeving vanuit Brussel (ook ‘onze’ Koninklijke CBM houdt zich hiermee bezig): “Binnen de Duitse matrassen industrie zijn werkgroepen aan de slag gegaan met de basis voor een circulaire economie in onze branche”, zegt Matthias Reuter, Circular Economy Officer van de Duitse associatie van matrasfabrikanten. “Dit betekent circulair ontwerpen en een DPP opstellen voor matrassen, voor transparantie en inzicht over de toegepaste materialen en de recycling opties.”
Ongeveer een jaar geleden vond in Keulen de eerste bijeenkomst plaats van FURNITURE-X, een consortium vanuit de Duitse meubelindustrie voor het branche breed introduceren van een DPP die in de praktijk functioneren. In samenwerking met het Wuppertal Institute en RWTH Aachen University, stuurt FURNITURE-X aan op synergie tussen partijen en voor vergroting van het bewustzijn van de plicht van het hebben van een DPP binnen de meubelindustrie. Want daar leeft de gedachte nog onvoldoende: na mij de zondvloed, of: wie dan leeft wie dan zorgt. Maar wegkijken kan niet meer, zo betoogt interzum.
Een verplicht DPP maakt deel uit van de Ecodesign for Sustainable Products Regulation (ESPR) die gaat gelden. Het is dus straks niet alleen wettelijk verplicht om DPP’s te hebben, je raakt als fabrikant op achterstand gezien vanuit een standpunt van concurrentie. “Het implementeren van DPP’s is een uitdaging maar biedt op termijn kansen voor een duurzame en circulaire meubelindustrie”, zegt Julia Mauer van Vincentz Network, die het Textile & Machinery Trend Forum ondersteunt. “De industrie moet investeren in digitale oplossingen, transparantie in de supply chain en standaardisatie terwijl de politiek een duidelijk raamwerk van voorwaarden en incentives moet bieden om de implementatie te vergemakkelijken.”
Meer geld dus vanuit de politiek om het proces van DPP in de circulaire economie een boost te geven. Dit forum tijdens de komende interzum van 20 tot en met 23 mei aanstaande biedt een unieke gelegenheid voor deelnemers en bezoekers aan de beurs om meer te komen weten over digitale product paspoorten.
Meer informatie: interzum.com