Fabrikant van verwarming, koeling en ventilatie Jaga heeft onlangs een onderzoek naar de verwarming van woningen gehouden en kwam onder andere tot de conclusie dat consumenten veel te warm wonen en te weinig aan (ver)koeling denken.

“We vinden het heerlijk die lange warme zomeravonden. Maar die warmte in huis willen we liever niet. De warmte blijft lang hangen in huis en het is daardoor lastig om het nog koel te krijgen. De warmst gemeten temperatuur in huis in de zomer is gemiddeld 29,1 graden, blijkt uit onderzoek wat we deden onder ruim 500 huiseigenaren. En dat is verre van comfortabel. Vanaf 25 graden is het niet meer draaglijk vindt 77 procent van de bewoners.”

Jaga vroeg ruim 500 woningeigenaren hoe ze de temperatuur in huis ervaren in de zomer. Ze vonden het bijna allemaal te warm in huis tijdens de warme zomerdagen, maar hoe zijn ze die hitte tegengegaan? We bedenken allerlei oplossingen om de warmte zoveel mogelijk buiten te houden. Iets meer dan de helft doet de gordijnen dicht, 51 procent zet een ventilator neer en 40 procent doet de ramen open. Er zijn ook behoorlijk wat mensen die een airco hebben aangeschaft (16 procent).

Eén derde van de woningeigenaren kent echter de term ‘oververhitting’ niet, die de laatste tijd veel wordt gebruikt. Bij vragen hiernaar liepen de antwoorden uiteen van ‘de oververhitting op de woningmarkt’, ‘te warm in huis’ tot ‘dat de woning slecht geïsoleerd is’. “We verstaan onder oververhitting dat het in huis lange tijd te warm is en het lastig koel te krijgen is, waardoor je minder goed gaat functioneren. Voor veel mensen is 24 graden de comfortgrens. Als het warmer is, kan dat gezondheidsrisico’s vormen”, aldus Jaga.

Van de ondervraagden geeft meer dan de helft aan dat ze het fijn vindt als ze de woning actief kan koelen. De toenemende behoefte aan koeling komt onder andere doordat huizen beter geïsoleerd zijn. In de winter gaat er geen warmte verloren, maar in de zomer komt er geen frisse lucht binnen. Als een woning eenmaal warm is, is het lastig de temperatuur omlaag te brengen. Bovendien zijn we de luxe van koelen in de auto of in een hotel gewend en willen dit comfort ook in huis.

Jaga: “We kiezen tegenwoordig steeds vaker voor een milieuvriendelijke warmtepomp om onze woningen te verwarmen. Een bijkomend voordeel van een warmtepomp is dat deze kan koelen. De klimaatsystemen van Jaga werken perfect in combinatie met een warmtepomp. Je hebt dan één energiezuinig toestel dat kan koelen én ook kan verwarmen zoals de Strada Hybrid.” Dit systeem ziet u op de foto’s.