De Salone del Mobile heeft de voormalige voorzitter van de Assaredo (branchevereniging van Italiaanse meubelfabrikanten) benoemd tot nieuwe president van de Milanese meubelbeurs. Maria Porro is de eerste vrouw ooit op deze positie.

Sinds september vorig jaar was zij voorzitter van Assaredo waar ze ook al de eerste vrouwelijke voorzitter ooit was. Porro neemt de functie over op een cruciaal moment voor de Salone, die in 2020 werd afgeblazen en die dit jaar van april werd uitgesteld tot dit najaar in een afgeslankte vorm.

“Ik ben vereerd om deze positie te aanvaarden op zo’n belangrijk moment waarin een transformatie van de Salone en beurzen in het algemeen gaande is”, aldus Porro. “De gehele directie en ik werken er gezamenlijk aan dat de Salone, als een unieke en onmisbare showcase voor design, nieuwe uitdagingen kan aangaan op het gebied van duurzaamheid, digitalisatie, research, vernieuwing, creativiteit en inclusief zijn op het hoogste niveau.”

In een verklaring laat de Salone del Mobile weten dat er nu een nieuwe strategie wordt gepland die inspeelt op de “omwentelingen van vandaag”, waarbij de benoeming van Porro gezien moet worden als de eerste stap van een omvangrijk plan.

“De beslissing om te investeren in een jonge, gedreven president maakt deel uit van het consolideren van onze rol als leidende internationale beurs in een periode van omvangrijke veranderingen”, aldus de voorzitter van Federlegno Arredo Eventi (de houtfederatie die eigenaar is van het merk Salone del Mobilethe) Gianfranco Marinelli.

“Maria Porro mag rekenen op de steun van de volledige Federlegno Arredo Eventi directie terwijl zij de Salone leidt op een reis van groei en vernieuwing.” Porro volgt Claudio Luti op die terugtrad in april. Luti zei dat zijn visie voor de beurs had gefaald. Porro is nu vernatwoordelijk voor de komende Supersalone van 5 tot en met 10 september die wordt samengesteld door architect Stefano Boeri. Bezoekers van de beurs kunnen items met korting kopen tijdens Supersalone via een QR code die gescand wordt. De beurs heeft een woelige periode achter de rug sinds het terugtreden van Luti. Beppe Sala, burgermeester van Milaan, riep destijds fabrikanten en merken op om de beurs en daarmee de stad Milaan te blijven steunen in deze tijden van crisis.

“Ons doel is een sterke, verenigde, inclusieve, duurzame en creatieve Salone del Mobile neer te zetten”, zei Porro gevraagd naar haar visie over de beurs. Zij werkte eerder als marketing communications director van het designmerk Porro dat door haar overgrootvader werd opgericht. In september 2020 werd ze dus voorzitter van Assaredo en nu leidt ze de bekendste designbeurs ter wereld in een tumultueuse periode.