Functionaliteit is het eerste wat bij veel niet-Finnen opkomt wanneer het over Fins design gaat. Dat textiele kunst een lange traditie heeft in Finland en dat veel internationale bekende Finse designers kunstzinnige dingen doen met (geweven) textiel is dan ook niet bekend bij een breed publiek.

Het Design Museum in Helsinki bestaat 150 jaar en dit wordt gevierd met een speciale tentoonstelling van kunstenaar en designer Kustaa Saksi: In the Borderlands. Nieuw werk, waaronder de zeven met lange tapijten Forest Boy en Ideal Fall zijn vanaf 5 mei te zien in de Finse hoofdstad.. De geweven kleden worden in een gelimiteerde oplage gemaakt en verkocht. Saksi experimenteert er lustig en kleurig op los.

“Saksi’s werk combineert de kwaliteiten van een functioneel product (tsja, als je het zelf ook al roept is het geen wonder dat buitenlanders dit zo zien, maar dit terzijde) met een kunstwerk. Hij wordt gefacineerd door door de golvende bewegingen van het weven, de twists en de twijnen die bij de productie van geweven textiel horen. Hij vertelt verhalen met zijn tapijten, met plot twists die doen denken aan het weefproces. Zijn tapijten zijn dus een weefsel van verhalen en technieken, van kunst en design”, aldus hoofdcurator Suvi Saloniemi van het Design Museum.

Saksi heeft tien jaar lang samengewerkt met het TextielLab van het TextielMuseum uit Tilburg. Dus weten we als geen ander dat er alle ruimte was voor experimenteren en vernieuwen in geweven textiel. Voor Saksi is geweven stof een medium dat analoog en digitaal produceren kan verenigen: ontwerpen op de computer of op papier, en dan jacquard weven (een proces dat in de 19e eeuw werd uitgevonden). Men zou jacquard weven een voorloper van de computer kunnen noemen, als eerste gemechaniseerde weeftechniek met ponskaarten waarop een ontwerp is uitgesneden.

In zijn werk combineert Saksi natuurlijke materialen als mohair, alpaca wol en katoen met fosfor, metaaldraden en synthetische materialen. Hij staat bekend om de rijke en gelaagde visuele wereld die hij maakt die momenten op de grens tussen realiteit en illusie tonen. Zijn beelden ogen als hersenfuncties die nog steeds onverklaarbaar zijn zoals migraine of hallucinaties. “Ik vind inspiratie in de zich herhalende patronen uit de natuur en wiskundige chaos. Ik dompel me erin onder en probeer hun essentie te begrijpen. Daarna vereenvoudig en verander ik deze beelden tot een eigen visuele wereld”, aldus Saksi. Ga het zelf bekijken vanaf 5 mei, mocht u in de buurt van het prachtige Helsinki zijn.

Kustaa Saksi: In the Borderlands 
Design Museum 05.05–15.10.2023
Korkeavuorenkatu 23, Helsinki, Finland
www.designmuseum.fi