Weergaloos fraaie stoffen heeft Bart Brugman. Wij vroegen hem naar zijn ‘lievelingen’ naar het mooiste van het mooiste uit zijn collectie.

Het is werkelijk adembenemend als je in de ETC-stand bent bij Bart Brugman. Hier zijn stoffen die uiteindelijk belanden in kastelen, paleizen en musea. Maar ook in toonaangevende projecten, chique hotels en prachtige landhuizen. Gordijnen die je uitnodigen tot een liefkozende aanraking, die je ogen doen verlustigen door het prachtige vakmanschap en de schitterende historische dessins. Is dit overdreven gepraat? Misschien? Uw verslaggever wordt altijd lyrisch als ze dit ziet. Lyrisch over deze collectie is zeker ook distributeur Bart Brugman die al dit moois importeert, al 45 jaar in het vak zit en erover kan praten ‘als Brugman’: over klassieke stoffen, maar ook over moderne ontwerpen.
Behoefte aan kleurrijke interieurs
Zo zegt Bart over de huidige trends: “Toen ik begon volgden de interieurstoffen de kledingmode op hele grote afstand. Nu zie je veel meer verwevenheid met de mode. Aan het eind van een eeuw, ofwel ‘fin de siècle’, kiest men vaak voor risicoloze stoffen, met weinig kleur, weinig dessin. In een crisis, zoals nu – en het is al de tweede crisis deze eeuw – heeft men een grote behoefte aan luxe, aan mooie kleurrijke interieurs. Men gaat op zoek naar iets bijzonders. Dat biedt troost, en dat zie je nu ook gebeuren.”

Parels uit de collectie
Wij vragen Bart naar zijn ‘lievelingen’, naar de stoffen die hem heel na aan het hart liggen. Bart: “Ik heb het een en ander uitgekozen waar ik wat over kan vertellen, het zijn wat parels uit onze collecties. Mijn vrouw Margreet, mijn zoon Ben en ik verkopen voor het overgrote deel betaalbare stoffen en behang voor gewone mensen, maar sommige van deze parels steken er bovenuit en geven een toegevoegde waarde aan de merken die ze produceren, en ze zijn toch gewoon per meter te koop.”

Dit artikel stond in Interior Business Magazine editie 2-2021.