Sport is een meubelstof van Patricia Urquiola die een levendige, high-tech moderne expressie verenigt met een overtuigend verhaal over duurzaamheid. Het is ‘s werelds eerste meubeltextiel van gerecycled polyester, vervaardigd van 100% ocean-bound plastic afval, aldus producent Kvadrat.

In tegenstelling tot conventioneel polyester textiel, dat traditioneel plat is, heeft Sport een geavanceerde binding die tactiele multidimensionaliteit aan de structuur toevoegt. Kleine grafische bloemvormen spelen over het oppervlak en geven de bekleding een karaktervolle, ingewikkelde uitdrukking. Sport biedt ook een uitzonderlijke kleurenpracht. Het ontleent zijn kenmerkende kleurdiepte aan de drie verschillende gekleurde garens die bij het maken worden gebruikt. Het ontwerp wordt geleverd in een veelzijdige selectie van kleurstellingen met rijke, warme en koude accenten en neutrale noten. Deze tinten geven het textiel een gedurfde uitstraling en versterken de kwaliteiten van het ocean-bound polyester.

Patricia Urquiola: “De kleuren voor Sport zijn verdeeld in ‘peper en zout’ monochrome nuances, die het high-techgrafische karakter van het textiel verlichten, en effen tinten die de textuur laten vervagen.” Belangrijk is dat Sport uitsluitend wordt gemaakt van gerecycled polyester, vervaardigd uit 100% ocean-bound plastic afval. Het post-consumer plastic dat voor de productie van het materiaal wordt gebruikt, wordt
ingezameld binnen 10km van de kust in Thailand, waar een betere infrastructuur voor afvalbeheer nodig is.

Dankzij dit profiel biedt Sport duurzaamheidsvoordelen ten opzichte van ander ocean-bound polyester textiel. Deze bevatten vaak plastic dat veel verder van de zee wordt ingezameld – tot 50km verderop – wat betekent dat het plastic al in de zee uiteen aan het vallen is. Wat overblijft is erg poreus. Daarom moeten andere oceaanplastics vaak worden gebonden met ofwel pure polyester of polyester gerecycled uit andere post-consumer plasticbronnen. Vanwege de manier van werken met gerecyclede grondstoffen, kunnen kleurverschillen optreden tussen de zendingen, vooral wanneer er lichte kleuren en ongeverfde garens worden gebruikt.

Sport illustreert Kvadrats inzet voor bewuste ontwerpprincipes en is gemaakt in nauwe samenwerking met #tide. Een in Zwitserland gevestigd bedrijf dat zich inzet voor bewust ondernemerschap en een wereldwijde toeleveringsketen opbouwt voor hoogwaardige secondlife grondstoffen uit ocean-bound plastic afval.